Janjušević-Kolesar, nastavak afere

Policija je podnela krivične prijave protiv bivših službenika u vladi Zorana Đinđića Nemanje Kolesara i Zorana Janjuševića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.03.2006.

20:46

Default images

Prema navodima RTS-a, krivične prijave zvog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i prali novac podnete su i protiv direktora cementare "Novi Popovac" Darka Križana i direktora preduzeća "MCS grup" Miroljuba Jakovljevića.

Prema navodima prijave, Križan i Kolesar, koji je bio predsednik Upravnog odbora cementare "Novi Popovac", su sa neimenovanim predstavnicima švajcarske firme "Holcim" postigli su dogovor da će, koristeći službeni položaj i politički uticaj, omogućiti da ponuda preduzeca "Brajtenburger" bude proglašena za najpovoljnijeg kupca "Novog Popovca" na javnom tenderu raspisanom 2001. godine. Ta firma je januara 2002. godine, posle sprovedenog tendera, kupila "Novi Popovac" za 52 miliona američkih dolara.

U prijavi se navodi da je postizanju dogovora doprineo i Jakovljević, koji je imao poslovne kontakte sa predstavnicima "Novog Popovca" i "Brajtenburgera", pa je tako Kolesaru i Križanu pomogao u izvršenju dela. "Brajtenburger" je posle toga uplatio dva miliona i 99.000 dolara na račun firme "Majron Sejls LTD" sa Sejšela, čiji je vlasnik Janjušević.

Deo od 355.000 dolara ubrzo je prebačen na lični račun Kolesara u "Cepter banci", 250.000 dolara na račun Križana, 634.000 na nerezidentni račun Jnjuševićeve firme, a 860.000 dolara uplaćeno je na Jakovljevićev račun, navedeno je u prijavi.

Kako se dodaje, Kolesar i Janjušević su dobijeni novac uključili u legalne finansijske tokove kupovinom nekretnina u Beogradu, dok je Križan kupovao potrošna dobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: