Oslobođen vladika Pahomije

Opštinski sud u Nišu oslobodio je vladiku vranjskog Pahomija optužbe da je izvršio bludne radnje nad dvojicom maloletnih dečaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2006.

07:45

Default images

Nije dokazano da je Tomislav Gačić, kakvo je svetovno ime vladike Pahomija, izvršio krivična dela bludne radnje nad dvojicom dečaka, rekla je predsednica sudskog veća Katarina Ranđelović obrazlažući presudu i dodala da postoji određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i takav stepen izvesnosti da bi sud doneo osuđujuću presudu.

Optužbu za ista krivična dela, za koja su ga teretila još dvojica dečaka, sud je odbacio zbog zastarelosti.

Sud je našao da su izjave svedoka o tome gde se vladika Pahomije nalazio u vreme izvršenja krivičnih dela kontradiktorne sa izjavama oštećenih dečaka. Njihovi zastupnici smatraju da je bilo pritisaka na sud da donese oslobađajuću presudu.

"Ovo je direktni uticaj izvršne vlasti što znači da ta vlast ide po hijerarhiji do samog predsednika Vlade. Dokazi koji su u ovom postupku izvedeni su potpuno jasni, nedvosmisleni potvrdili su sve navode iz optužbe. Međutim pravosuđe u Srbiji je uradilo sledeće - dozvolilo je da tri godine traje postupak koji je mogao da bude završen za šest meseci, da bi zastarela dva krivična dela", kaže Dragan Nikolić, zastupnik ostećenih dečaka.

U obrazloženju presude između ostalog se navodi da su lekari koji su veštačili psihičko stanje vladike Pahomija utvrdili da se radi o visokomoralnoj osobi, koja nema sklonosti ka pedofiliji.

Vladika se danas nije pojavio u sudu, a jedan od njegovih branilaca, advokat Miodrag Lazović izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađajuće presude: "Sud je cenio sve dokaze koje je imao na raspolaganju, sudio i presudio, bio bih duboko nesrećan da je bilo drugačije."

Opštinski javni tužilac u Nišu Aleksandar Petković izjavio je da će odluku o tome da li će uložiti žalbu na presudu doneti za nekoliko dana.

Vladika Pahomije je na sudu tvrdio da nije kriv i da su aferu napravile tajne službe Albanije, Makedonije i drugih zemalja zato što on radi na zaštiti srpskih interesa na jugu Srbije.

Odbrana se oslanjala na činjenicu da zbog prirode krivičnih dela ne postoje neposredni svedoci i direktni dokazi. U korist dečaka je svedočilo nekoliko sveštenih lica kojima su se dečaci žalili na zlostavljanje, a dva sveštenika koja su svedočila o tome vladika Pahomije je raščinio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: