Referendum 21. maja

Podgorica, Pariz -- Skupština Crne Gore danas je donela definitivnu odluku o datumu referenduma i o referndumskom pitanju.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Referendum o nezavisnosti Crne Gore biće održan 21. maja, a referendumsko pitanje glasiće: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?". Odluku Parlamenta saopštio je predsednik Skupštine Ranko Krivokapić.

"Poštovane kolege, glasalo je 68 poslanika, svi za, pa objavljujem da je Skupština Republike Crne Gore jednoglasno donela odluku o raspisivanju republičkog referenduma o državno-pravnom statusu Republike Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Odluku je predložio predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je na najčešće postavljeno pitanje opozicije, kakav će vlasti imati odnos ako blok za nezavisnost osvoji većinu, ali nedovoljnu, rekao da je on dužan da poštuje zakon, kao predstavnik politike koja se zalaže za poštovanje volje građana i da je dužan da poštuje tu volju. "Ja imam i pravnu i političku obavezu, koje ću poštovati, a siguran sam da će građani glasati za nezavisnu Crnu Goru", kaže on.

Poslanici iz stranaka koje se zalažu za nezavisnost ponovili su da će građani odlučiti o tome da li će Crna Gora biti nezavisna ili deo unitarističkog projekta.

Na drugoj strani, poslanici opozicije, koji se zalažu za zajedničku državu sa Srbijom, ocenili su da će eventualna nezavisnost Crne Gore biti deo velikoalbanskog projekta i privatna država, a predstavnici manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori su saopštili da će podržati projekat nezavisnosti.

Tokom rasprave, poslanici nisu razmatrali status predsednika SCG Svetozara Marovića, ujedno potpredsednika Demokratske partije socijalista, koja se zalaze za nezavisnost, ali su tokom jučerašnjeg zasedanja pojedini poslanici nazvali Marovića Mesićem iz Budve.

Nema nezavisnosti sa 54,9 odsto

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je da crnogorska vlast neće proglasiti nezavisnost Republike u slučaju da na referendumu za tu opciju glasa 54,9 odsto izašlih birača.

Krivokapić je, u intervjuu Televiziji Crne Gore, istakao da će tada vlast saopoštiti da "nema mandat da ostane u državnoj zajednici" te da će raskinuti koaliciju sa srspkim partijama na nivou zajednice.

"Nećemo raditi ništa što nije legalno, ali nećemo ni nešto što nije legitimno", kazao je Krivokapić i precizirao da bi to bio "usporeniji proceš sticanja nezavisnosti".

Đukanović: Postoji suverenistička većina

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je u Parizu da u Crnoj Gori postoji suverenistička većina i rekao da je apsolutno ubeđen u pobedu opcije nezavinosti. On je ponovio da Crna Gora nema vremena za gubljenje iako, kako je kazao, određeni evropski krugovi po nekoj inerciji smatraju da bi Crna Gora i Srbija zajedno brže stigle do Evropske unije.

Đukanović je negirao da su obećani određeni ustupci manjinama u Crnoj Gori ukoliko glasaju za nezavisnost: "Kompromisi tipa - vi nama glas, a mi vama nešto drugo zauzvrat jednostavno ne postoje i neće ih ni biti. Preuzeli smo obavezu da vrlo sistematski nastavimo da unapređujemo prava svih prema evropskoj agendi, i ništa više od toga".

Upitan kakav će biti status građana koji se izjašnjavaju kao Srbi ukoliko na referendumu pobedi opcija nezavisnosti, premijer je kazao da će u Crnoj Gori svi građani, ma kako se nacionalno izjašnjavali, imati ista prava. On je kazao i da je vlast spremna da u Skupštini Crne Gore izglasa rezoluciju kojom će se građanima Srbije garantovati ista prava u Crnoj Gori koja su imali za vreme zajedničke države.

Zakon o referendumu temelj za demokratski proces

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog usvajanja zakona o referendumu u parlamentu Crne Gore i poručio da "široka podrška za referendumsko zakonodavstvo stvara dobru osnovu za transparentan i demokratski proces" izjašnjavanja.

A takav "transparentan i demokratski proces referenduma" u Crnoj Gori će, podvukao je Solana, "imati punu evropsku podršku". Visoki evropski predstavnik je u saopštenju naveo da "želi da oda priznanje vođima i vlade i opozicije na angažovanju u dijalogu koji je omogućio taj važan ishod".

"Sporazum o modalitetima referenduma je od presudne važnosti za legitimnost tog sveukupnog procesa", zaključio je Solana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu