Usvojen Zakon o Referendumu

Skupština Crne Gore usvojila je, posle višečasovne debate, Predlog zakona o referendumu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.03.2006.

08:08

Default images

Zakonom se definiše način organizovanja referednuma o državnom statusu. Za zakon koji predvidja da je za validnost referendumske odluke nophodna većina od 55 odsto izašlih birača, glasalo je 60 poslanika Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke Demokratske srpske stranke i Demokratske unije Albanaca.

Protiv su bili poslanici manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Gradjanske partije i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Referendumsko pitanje će glasiti: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim medjunarodno-pravnim subjektivitetom" i to pitanje, u slučaju negativnog stava gradjana, ne može biti ponovo postavljeno na referendumu u roku od tri godine.

Skupština bi sutra trebalo da raspiše referendum, na predlog predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Tok rasprave

Nakon što su manje suverenističke stranke u crnogorskom parlamentu saopštile da će glasati protiv zakona o referendumu zbog toga što taj zakon diskriminiše jedan broj građana, poslanici u crnogorskom parlamentu su otvorili debatu o posledicama odluke o nezavisnosti Crne Gore ili opstanka u zajednici, čime je praktično otpočela referendumska kampanja.

Opozicione stranke koje se protive nezavisnosti saopštile su da suverenisti neće moći da dostignu potrebnu većinu od 55 odsto, a jedno od ključnih tumačenja opozicije o projektu nezavisnosti izneo je poslanik Narodne stranke, Dragan Šoć: "Zalaganje za samostalnu Crnu Goru u ovom istorijskom momentu i kontekstu na Balkanu, znači uvođenje Crne Gore u proalbansku politiku ispunjavanja projekta Prizrenske lige i borbe za veliku Albaniju".

U vladajućoj je koaliciji ocenjeno da je ključni referendumski uslov o kvalifikovanoj većini nedemokratski, ali je vladajuća DPS ipak pozvala da se taj uslov prihvati, jer su uvereni da će Crna Gora biti nezavisna: "Idemo sa ovim zakonom koji ima nepravedne uslove sigurni u pobjedu. Nijedan uslov, makar pogrešno postavljen ne može oduzeti šansu koja je već izvjesna, da će Crna Gora biti nezavisna, demokratska i evropska država", kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Miodrag Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: