Kako do hipotekarnog kredita

Stupanjem na snagu zakona o hipoteci moći će se kupiti na kredit stan koji nije uknjižen i koji se tek gradi.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

19:29

Default images

Dve trećine stanova u Beogradu vode se u zemljišnim knjigama kao njive ili livade, jer nisu unjiženi. Nešto bolja situacija je u centralnoj Srbiji. Sada će se stambeni krediti moći da se dobiju i za kupovinu neuknjiženog, kao i stana u izgradnji. Stručnjaci kažu da to ipak neće uticati na pad cena nekretnina.

Stanovi u Srbiji, bilo novi ili stari, daleko su najskuplji u Beogradu, gde kvadrat košta od 800 evra na periferiji do dve i po hiljade evra u centru. "Više se nude stanovi u izgradnji, ali je i potražnja jako velika, tako da neće doći do promene cene novoizgrađenih stanova. A takozvana stara izgradnja, do sada nije bila ni tražena, ali ja očekujem da će do kraja godine njihova cena biti nešto niža", kaže Srđan Bogićević, iz agencije za nekretnine Feniks

Kamata na stambene kredite u proseku iznosi osam odsto godišnje. Bankari kažu da kamate u skorije vreme neće ni dalje padati, jer su uslovi kreditiranja i dalje rizični.

Miroslav Rebić iz Sosijete ženeral banke kaže da zavisi od banke do banke kako će da iskoristi tu mogućnost kreditiranja. "Najveći rizik sada je za banku koji investitor radi na izgradnji tih stanova koji se kupuju na kredit i da li će izgradnju privesti krajnjoj nameni", kaže on.

Ko se odluči za stambeni kredit od, recimo, 50 hiljada evra, mora da računa i na početne troškove: 10.000 evra za 20 odsto učešća, 8.000 evra ostalih troškovi kao što su porez, takse, usluge agencije, banke i korporacije, dok su troškovi upisa hipoteke sada 30 evra, umesto dosadašnjih 500 evra.

Da se ne bi dogodilo da se isti stan založi nekoliko puta, formiraće se centralni registar hipoteka. Podaci o svim hipotekama u Srbiji na sajtu Republičkog geodetskog zavoda trebalo bi da se nađu u oktobru, pri čemu će se voditi računa o zaštiti privatnosti građana koji su uzeli hipotekarne kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: