Država protiv Divca, drugi deo

U Trgovinskom sudu održano prvo ročište po tužbi države protiv Divca i kompanije koju je formirao sa Asocijacijom malih akcionara.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

16:27

Default images

U kompaniji Novosti mali akcionari su okupljeni u dva udruženja: Konzorcijum Novosti, koji je okupljen oko generalnog direktora i glavnog urednika Manojla Vukotića i Asocijacija malih akcionara koja je sa Divcem formirala zajedničko preduzeće.

Zamenik državnog javnog pravobranioca Srbije Saša Jurić povukao je tužbu koja je podneta i protiv Agencije za privredne registre i Centralnog registra hartija od vrednosti. Kao tužena strana ostao je Vlade Divac.

Vlade Divac kaže da nema nameru da odustane od kupovine akcija Večernjih novosti. Osim od malih akcionara, spreman je da otkupi i državni paket akcija i postane jedini vlasnik lista. I pored toga što već ima jedno loše iskustvo kada je hteo da kupi Knjaz Miloš, kaže da neće odustati od namere da ulaže u Srbiju. "Nije ovo država ovo su pojedinci koji su u službi države tako da dosta mi se stvari dešavalo tako da ono što ste vi saznali danas i juče to je samo jedna u nizu, ima tu dosta stvari", kaže Divac i dodaje da niko iz Vlade s njim nije stupio u kontakt.

Na pitanje novinara kako on vidi to što mu država drugi put staje na put kada hoće da nešto kupi, Divac kaže: "Verovatno imaju neki sistem koji se radi. Ja taj sistem ne poštujem, ja sam nezavisan i samostalan, ne želim nikoga da potplaćujem i nekom ne odgovara to. Ali ovo je drugi put? Pa biće i treći i četvrti dok se ne izborimo za pravo a ja sam tu da se izborim".

Pravni zastupnici Vlade Divca osporili su tužbeni zahtev države, da se Divcu zabrani da sa malim akcionarima formira preduzeće u koje će oni uneti svoje akcije. Država tvrdi da to nije zakonito, a Divčevi zastupnici da jeste. Oni osporavaju i deo tužbe kojim se traži naknada štete zbog navodnog obezvredjenja vrednosti akcija države: "Ne može zbog toga što država u ovom momentu nije vlasnik ni jedne jedine akcije Novosti ona jednostavno pokušava da dobije vlasništvo ali samo na delu koji sada pripada državnoj zajednici SCG, znači tek pokušava da bude vlasnik. Ne može ostvarivati vlasnička prava dok ne stekne to vlasništvo", kaže advokat Jelisaveta Vasilić.

Podsećamo da će republički javni pravobranilac od Divca tražiti i naknadu štete od 10 miliona evra ako vrednost državnih akcija padne, kad on otkupi akcije malih akcionara.

Odluka suda o privremenoj obustavi bilo kakvih aktivnosti u vezi s akcijama Kompanije Novosti o kojoj se danas raspravljalo, očekuje se najkasnije za osam dana, dok će se o traženom obeštećenju raspravljati naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: