Inflacija u februaru 1,4 odsto

Beograd -- Rast cena na malo u Srbiji u februaru, u odnosu na prethodni mesec, iznosi 1,4 odsto; neznatan rast industrijske proizvodnje.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je saopštio je Republički zavod za statistiku, troškovi života u februaru porasli su u proseku za jedan odsto, dok su za 1,7 odsto bili veći nego u decembru. U februaru su cene na malo robe porasle za 1,9, a usluga za 0,3 odsto.

Neznatan rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru je porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou dok je prema prosečnoj iz 2005. bila za 16,1 odsto manja, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u januaru 2006, u poređenju sa istim mesecom lane, proizvodnja na sektoru prerađivačke industrije porasla je 1,8 odsto, u proizvodnji električne energije, gasa i vode smanjena je za jedan a kod vađenja rude i kamena za dva i po odsto.

Januarskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja duvanskih proizvoda, uređaja za dizanje i prenošenje, mesa i mesnih proizvoda, prerada i konzervisanje voća i povrća i proizvodnja nameštaja.

NBS: Upozoravajući rast inflacije

Narodna banka Srbije ocenila je da bi rast inflacije od 1,9 odsto u prva dva meseca ove godine trebalo da predstavlja upozorenje kreatorima ekonomske politike, jer je planirana inflacija u ovoj godini 9,3 odsto.

Centralna banka je upozorila da će, ukoliko budžetski suficit i privatizacioni prihodi budu korišteni kao izvor za dodatnu potrošnju, biti prinudjena da u još većoj meri povlači novac, što će imati neizbežne posledice na rast cene novca i privredni rast.

Kako se ističe u saopštenju, NBS je, ne čekajući da februarska inflacija od 1,4 odsto potvrdi opravdanost, ranije preduzela mere za usporavanje ekspanzije potrošačkih kredita i time uticala na smirivanje tražnje, a samim tim i na inflaciju.

U zavisnosti od kretanja cena u martu, Narodna banka je spremna da preduzme i dopunske mere, ukoliko na to bude primorana, kako bi održala novčanu masu u projektovanim okvirima, a monetarnu politiku na potrebnom nivou restriktivnosti.

Ekonomija

Kraj sage oko Mobtela

Beograd -- Srpska vlada i austrijski investitori postigli dogovor oko svih pitanja koja se tiču sudbine prvog srpskog operatera mobilne telefonije.

Ekonomija utorak 28.02. 20:16 Komentara: 9
strana 1 od 41 idi na stranu