BiH vs SCG: Vizuelni dokaz genocida

Bosanski zastupnici, u tužbi BiH protiv SCG za genocid, najavili su prikazivanje snimka zločina iz Srebrenice.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

16:03

Default images

U nastavku rasprave po tužbi BiH protiv SCG za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, bosanski zastupnici najavili su da će kao "vizuelni dokaz genocida" prikazati snimak streljanja zarobljenih Muslimana iz Srebrenice, koje su u leto 1995. počinili pripadnici srpske paravojne jedinice Škorpioni.

Jedna od pravnih eksperata u timu BiH Magda Karagijanakis iz Australije najavila je i da će kao dokazni materijal koristiti i izjave svedoka i činjenice utvrdjene u postupcima pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

“Materijali koje pominjemo sa tribunala i opravdane činjenice koje su definisane u određenim presudama, prošle su različita testiranja, kada govorimo o potvrđivanju istinitosti tih činjenica, kako od strane sudija, tako i od strane celog tribunala. Ovo se radilo u skladu sa detaljnim i specifičnim načinima pregledanja i utvrđivanja dokaza. Ovi izvori se kao takvi mogu smatrati kredibilnim i pouzdanim, te zbog toga mogu imati veliku pomoć u ovom slučaju”, rekla je Magda Karagijanakis. 

Na početku jutrošnjeg zasedanja, jedan od zastupnika BiH, Alen Pele, optužio je tim SCG da odugovlači proces time što ponovo pokreće pitanje nadležnosti međunarodnog suda pravde, iako se sud pre dve godine već oglasio nadležnim.

BiH: Beograd odgovoran za opsadu Sarajeva

Zastupnici BiH tvrdili su danas pred Međunarodnim sudom pravde da su vlasti SR Jugoslavije odgovorne za opsadu Sarajeva koju su od 1992. do 1995. držale snage bosanskih Srba, kao i da je cilj opsade bilo uništenje tamošnjih Muslimana.

Kozastupnik BiH, holandski advokat Fon van den Bizen rekao je da su vlasti u Beogradu u aprilu 1992. naredile da tenkovi i artiljerija JNA budu postavljeni oko Sarajeva i odatle nisu pomerani četiri godine. Bizen je precizirao da je u gradu ubijeno 10.000 ljudi, od kojih 5.000 civila, kao i da je ranjeno više od 114.000 građana.

Kao primer zločina nad građanima Sarajeva, on je sudijama prikazao snimke granatirane pijace Markale, u februaru 1994, u kojem je poginulo 68 ljudi. Precizirao je da je utvrđeno da su granate dolazile sa srpske strane, što je i Haški tribunal potvrdio u presudi generalu VRS Stanislavu Galiću, osuđujući ga na 20 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva.

Dokazujući umešanost Beograda u opsadu Sarajeva, Bizen je prikazao snimak posete tadašnjeg lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice položajima VRS iznad grada, u proleće 1994. Koštunica se na snimku vidi kako kroz vojni dvogled posmatra grad, a potom izjavljuje kako se "ovde najbolje vidi kako treba da izgledaju granice i uređenje buduće Srbije, s ove i one strane Drine".

Zastupnik BiH je prikazao i snimak posete Palama Vojislava Šeselja i njegovu izjavu da "ćemo uzeti Sarajevo, ako Muslimani prekrše primirje i napadnu sa Zapadom".

BiH je u proleće 1993. tužila SRJ za genocid Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudu UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: