Crnogorski referendum 21. maja

Šefovi poslaničkih klubova vlasti i opozicije saglasili su se da se referendum o državnom statusu Crne Gore održi 21. maja.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2006.

07:46

Default images

Predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak ranije je predložio 14. maj kao datum. Šef poslaničkog kluba DPS-a u Skupštini Crne Gore Miodrag Vuković rekao je novinarima posle sastanka da je, takođe, postignuta saglasnost da se 21. maja ne održe redovni lokalni izbori, već da se odlože za jesen, istovremeno sa redovnim parlamentarnim izborima.

Inače, Miroslav Lajčak u Podgorici nastavio je danas razgovore s dve strane u Crnoj Gori o još neusaglašenim pitanjima referenduma. Prethodno su crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista i opozicija prihvatile predlog Unije da kvalifikovana većina za crnogorski referendum bude 55 odsto izašlih na referendum.

Tokom završne runde pregovora Lajčak je pozdravio prihvatanje preporuka EU, o uslovima za organizovanje referenduma od oba bloka u CG, i ocenio da je time poslata odgvorna poruka iz CG. “To je veoma dobro za Crnu Goru. I tako je i bilo prihvaćeno juče u Briselu, da se naši partneri ponašaju veoma odgovorno i evropski. Tu je dobra volja i sa jedne i sa druge strane da se postigne sporazum”, rekao je Lajčak.

Crnogorska skupština sutra o referendumu

Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić sazvao je za sutra sednicu na čijem dnevnom redu se nalazi Predlog zakona o refrendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore.

Sednica bi trebalo da počne u 12.00, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine Crne Gore.

Danas ranije, u skupštini su se sastali šefovi poslaničkih klubova koji su se dogovorili da sednica parlamenta, na kojoj će biti usvojen zakon o referendumu i proglasi početak kampanje počne sutra. Inače, u naredna dva dana će biti rešeno pitanje finansiranja kampanje i izbor predsednika republičke izborne komisije, koji će biti iz Evropske unije.

Ko i zašto hoće, a ko neće

Prethodno su opozicija i vladajuća Demokratska partija socijalista usvojile referendumska pravila, dok je manji partner u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratska partija, najavila puno učešće u referendumskoj kampanji, ali nije želela da prihvati zakon o referendumu, prema kom je potrebno da za nezavisnost glasa 55 odsto izašlih birača. Poslanicima SDP-a je ostavljeno da samostalno glasaju na skupštinskoj sednici o tom zakonu, ali iz SDP-a najavljuju da će njihovi poslanici glasati protiv. Potpredsednik SDP-a Rifat Rastoder kaže da ta partija ne prihvata predlog EU, da je poslanicima te partije ostavljeno da na sednici odluče kako će glasati, a da on neće glasati za taj predlog.

Dok su opozicione stranke saopštile da će političkom koordinacijom na svim nivoima usaglašeno i jedinstveno delovati u bloku za zajedničku državu, Pokret za državnu zajednicu izneo je niz kritika na račun opozicionih pregovarača. Po mišljenju Pokreta, oni su olako pristali na to da referendumska odluka ne bude doneta uz pomoć više od 50 odsto glasova biračkog tela i bez mnogo opiranja pristali i na uskraćivanje mogućnosti državljanima Crne Gore da na referendumu odluče o statusu svoje države. Čitava atmosfera u bloku za zajedničku državu neodoljivo podseća na poslednje parlamentarne izbore, kada je opozicija doživela izborni fijasko, saopšteno je iz Pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: