Dokumentarac o Vukovaru

„Vukovar - poslednji rez“ dokumentarac Drage Hedla i Janka Baljka u produkciji B92 sinoć je premijerno prikazan na FEST-u.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2006.

20:13

Default images

Kao što se i očekivalo film je izazvao oprečna mišljenja i nakon projekcije razvio diskusiju u publici. “Vukovar, poslednji rez” nastao je nakon više od tri meseca intenzivnog istaživačkog rada novinara iz Srbije i Hrvatske.

Snimci, arhivski materijali, izjave svedoka, ali i učesnika koje se u filmu vide, i čuju nisu ostavili publiku ravnodušnom: "Mislim da je film vrlo koristan, da treba da se sažme ono što je bilo pogotovu za mlađe ljude koji nisu baš upoznati kao ja koji sam imao 10-12 godina i to sam pratio na televiziji a nisam bio kadar da razumem. Sada mogu ponešto da razumem i mislim da je film vrlo koristan“, kazao je jedan od gledalaca nakon projekcije.

Neki su smatrali da je film dobar, dok su drugi zamerili što nema stanovnika Vukovara u njemu: „Dozvolio je da govore glavni likovi koji su doveli do stradanja Vukovara. U njegovom filmu ne govore Vukovarci a Vukovarci su i u ratu i u ovom filmu kulisa i žrtve“.

Strasti i oprečna mišljenja se nisu smirili ni u razgovaru organizovanom u prepunoj Dvorani kulturnog centra, odmah nakon projekcije. U diskusiji su učestvovali publika i autori filma: „Vi ste morali ovo duže da snimate, da budete mnogo suptilniji i da date jednu suptilnu priču. I levu i desnu stranu i da ja onda razmišljam. Ne treba meni komentar već da razmišljam ovo je jedan tendenciozan film“.

„Nikad nisam bio u Vukovaru. Ja sam navikao na lep Dunav a ovi su ga uporpastili. Zar nam je to trebalo. Zar je trebalo da idem u dobrovoljce? Da se borim protiv koga. Sa ovim što je do mene gledao film? Ovo je više nego potrebno“.

Janko Baljak je zadovoljan reakcijama publike: „Jako je dobro da jedan film izaziva različite vrste reakcija i meni je ono ja sam se već zapitao da nešto nije u redu toliko su nas svi hvalili i aplaudirali i imali smo dobre kritike a ovo je možda prava stvar. U Beogradu se više plakalo i više svađalo, u Zagrebu je bio veći muk. Mi to radimo da pripremimo ovu javnost da počne da živi normalno“.

Nakon Zagreba i Beograda film „Vukovar poslednji rez“ biće prikazan i premijerno prikazan i Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: