Reklame i banke, i obrnuto

Na različitim televizijama u Srbiji ima mnogo reklama za banke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2006.

17:19

Default images

Bankari kažu da intenzivna kampanja dobro prodaje njihove usluge i da se višestruko isplati, a centralna banka je, da bi donekle ograničila potražnju za potrošačkim i gotovinskim kreditima, pooštrila uslove za njihovo odobravanje, što bi moglo da te kredite učini skupljim.

Ne samo što se građanima obraćaju putem televizijskih i radio reklama, bilborda i stranica u novinama, neke banke su počele da zovu svoje klijente na kućne telefone nudeći kredite. Bankari kažu da snimanje reklama za koje, između ostalog, angažuju glumce i obrađuju poznate pesme, košta mnogo, ali da se i isplati.

Draginja Đurić iz banke Inteza kaže da su hitovi poznati svima. "To nam je bila ideja, da budemo neposredni i blizu klijenta", kaže ona.

Bojan Stanivuković iz Nacionalne štedionice kaže da je broj reklama u direktnoj srazmeri sa uporedivošću usluga koje banke pružaju, pa korist imaju klijenti.

Raško Tomašević iz banke HVB kaže da se ta banka koncentriše na proizvod, kao da prodaje patike. "Uvek je sve usmereno na pluseve i korist, zato sam ja sada nasmejan", kaže on.

Broj odobrenih kredita je prošle godine udvostručen. Međutim, po treći put od novembra prošle godine, Narodna banka Srbije je pooštrila uslove bankama za odobravanje takvih kredita, što i u ministar finasija Mlažan Dinkić smatra opravdanim. "Ne sme biti dozvoljeno isuviše brzo zaduživanje, a centralna banka o tome vodi računa. Svako od nas želi da nešto kupi, ali svi moramo realno da sagledamo mogućnosti", kaže Dinkić.

Posle mera NBS, krediti će biti još skuplji, kažu bankari. Kamata na potrošačke i gotovinske kredite trenutno se kreću od 12 do 30 odsto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: