Usvojen izveštaj Vlade o Kosovu

Skupština Srbije jednoglasno je večeras usvojila izveštaj Vlade o toku razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.02.2006.

08:50

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić je u završnom govoru ocenio da je prvi deo pregovora o decentralizaciji, "imajući u vidu sve okolnosti", protekao dobro i dodao da je nastup pregovaračkog tima u Beču iskaz jedinstva nacionalne i državne politike. On je ponovio da neće potpisati nezavisnost Kosova i Metohije i rekao da je siguran da nijedan političar u Srbiji neće to učiniti.

Koštunica: Uporište Srbije međunarodno pravo i jedinstvo

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je najjače uporište Srbije u borbi za Kosovo i Metohiju - međunarodno pravo i jedinstvo političkih snaga u zemlji.

"Ono što je naše najjače uporište u borbi, u odbrani Kosova jeste u ovom trenutku međunarodmno pravo i naše jedinstvo, to jedinstvo se videlo i na današnjoj sednici (parlamenta)", rekao je Koštunica poslanicima pre glasanja o izveštaju Vlade Srbije o pregovorima o budućnosti Kosova.

"Svako rešenje mora se tražiti u okviru Kosova u sastavu Srbije, a to je suštinska autonomija Kosova u okviru Srbije. Sve drugo je konkretizacija i kada jer reč o decentralizaciji, i kada je reč o statusu Kosova unutar Srbije i SCG", rekao je Koštunica.

Govor premijera Koštunice u celosti možete pročitati ovde

Rasprava

Političke razlike u viđenju nalaženja rešenja za problem Kosova i Metohije obeležile su i današnju višečasovnu raspravu, ali su neslaganja prevaziđena generalnim stavom da je demonstracija jedinstva neophodan uslov za pozitivan ishod pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova.

Zajednički ulazak u skupštinsku salu premijera Vojislava Koštunice i predsednika Srbije Borisa Tadića, sem novinarske, izazvao je znatiželju i odobravanje prisutnih poslanika. Izveštaj o toku razgovora o statusu Kosova prvi je podneo premijer, koji nije krio oštre kritike na račun predstavnika međunarodne zajednice i njihovog angažmana tokom pregovaračkog procesa.

Prema viđenju Vojislava Koštunice, beogradski pregovarački tim ima dva cilja, a to su opstanak Kosova u Srbiji i srpskog naroda na Kosovu. "Mi samo jedno ne možemo, niti smemo, a to je da dopustimo da unutar naše države bude stvorena druga država koja bi otcepila deo teritorije. I danas, ovde u Skupštini, mi ponovo, poštovani poslanici, utvrđujemo da je Srbija za sporazum, za pravedno rešenje, za poštovanje opštevažećih rešenja međunarodnog prava. Preuzimajući svi zajedno obavezu da od tih načela ne odustajemo, u ruke dobijamo neoborive argumente zasnovane na pravu, pravdi i istini", kaže Koštunica.

Vanrednoj sednici prisustvovali su i savetnici premijera i predsednika Srbije, članovi pregovaračkog tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić, koji je ocenio da je jedinstven utisak delegacije Beograda da prvi krug pregovora u Beču može biti smatran dobrim početkom, ali pod jednim uslovom. "Taj uslov pretpostavlja pojačanje, a ne širenje i odugovlačenje razgovora. To ističem stoga što je bilo očigledno da albanska strana razgovore doživljava kao spoljnu obavezu koju joj je neko nametnuo i s kojom treba što pre završiti. Naša strana je na razgovorima zastupala generalan stav da su decentralizacija u Pokrajini i stvaranje srpske autonomije u tom kontekstu jedini način na koji je danas, posle šest i po godina, moguće sprovesti rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN", kaže on.

Leon Kojen je rekao da se može zaključiti da trenutno nema neophodnog konsenzusa u međunarodnoj zajednici da, mimo pregovora, rešenje za Kosovo bude nametnuto. Kojen je pojasnio da se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pre dve nedelje videlo da ambasadori SAD, Rusije, Kine i Velike Britanije nemaju saglasnost u pogledu budućeg statusa Kosova. "To ne znači da je takav konsenzus isključen u nekom narednom trenutku, ali nema ni razloga misliti, koliko god nas u to uveravali različiti glasovi iz inostranstva i zemlje, da je nezavisnost Kosova gotova stvar i da će pregovori stvarno biti vođeni samo o zaštiti srpskog stanovništva i manastira na nekom budućem nezavisnom Kosovu", kaže Kojen.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ponovo je iskoristio priliku da pojasni na šta je mislio kada je govorio o okupaciji. "Ako su predsednik i premijer već jasno i otvoreno rekli da nisu za nezavisnost, pozivam ih da kažu kako će reagovati ako se to, ipak, desi. Kada ja upozorim na ono na šta i vi upozoravate, da nećemo prihvatiti negativno rešenje, kada upotrebim termine iz Ustava Srbije, javi se nekakva prozapadna balavurdija da me napada. Naravno, ne možete vi mene da napadnete, niti se ja osećam napadnutim, zato što vi reagujete na moj termin, a ne znate kako ćete. Ili ćete priznati tu državu, tuđu vojsku i policiju koja će da zaposedne granice prema Srbiji, ili nećete da je priznate. I zašto da ne kažemo, ne razgovarmo o nezavisnosti Kosova i Metohije", kaže Nikolić.

Nikolić je prisutne članove pregovaračkog tima posavetovao da bi Srbija, u slučaju proglašenja kosovske nezavisnosti, na to trebalo da odgovori prekidom diplomatskih odnosa sa zemljama koji bi takvo rešenje prihvatile.

I pored različitih stavova kojim je višečasovna rasprava obeležena, prema najavama šefova poslaničkih grupa, Vladin izveštaj o toku pregovora o budućem statusu Kosova prihvatiće sve stranke. Današnjoj sednici prisustvovalo je 230 narodnih poslanika, a u sali su bili i poslanici Demokratske stranke, još jednom učinivši presedan kada je na dnevnom redu rasprava o Kosovu.

Dolazi i Ahtisari

U trenutku kada u Parlamentu bude trajala rasprava o Kosovu, u Beograd bi trebalo da stigne i glavni posrednik pregovora Marti Ahtisari. Specijalni izaslanik UN će, kako je najavljeno, precizirati teme za drugu rundu razgovora, zakazanu za 17. mart u Beču.

Članovi prištinskog tima za pregovore o statusu Kosova razmatraće danas predloge specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija o unapređenju ljudskih prava, predviđene za naredne runde pregovora. Ahtisari je sredinom februara u pismima pregovaračima Prištine i Beograda naveo da se zalaže za takav proces rešavanja statusa koji će dovesti do multietničkog Kosova i ispuniti najviše standarde u oblasti ljudskih prava, demokratije, reda i zakona. Prema navodima prištinske štampe, odgovori Ahtisariju trebalo bi da budu prosleđeni do 3. marta ove godine.

Ministri EU: Nastaviti razgovore, sprovesti standarde

Ministri inostranih poslova EU pozvali su danas Beograd i Prištinu da nastave da se angažuju u pregovaračkom procesu o Kosovu, u cilju postizanja održivih i praktičnih rešenja prihvatljivih za sve strane. U zaključima Saveta Evropske unije pozdravlja se održavanje sastanka predstavnika Beograda i Prištine o decentralizaciji, 20. i 21. februara u Beču, pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika UN, kao izraz spremnosti obe strane da se konstruktivno angažuju u procesu rešavanja statusa Kosova.

Savet je podržao specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i pozvao sve strane da nastave angažovanje u tom procesu i da zadrže duh i tempo pregovora usmerenih na postizanje održivih i praktičnih rešenja prihvatljivih svim stranama o svim izuzetno važnim pitanjima, kao što je decentralizacija. Savet je ponovo istakao značaj efikasnog sprovođenja standarda na Kosovu i pozvao privremene institucije samouprave na Kosovu da, uporedo sa procesom određivanja statusa, ostvare konkretan i brz napredak u sprovođenju standarda, posebno u zaštiti manjinskih zajednica, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: