Mark Rič i RTB Bor

U priči o pretakanju nukleranog otpada otvoreno je pitanje koliko je firma Mark Rič imala veze sa Geneksom.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2006.

15:16

Default images

U priči o pristizanju opasnih materijala u Rudarko-topioničarski basen Bor nekoliko sagovornika, pa čak i bivši direktor Geneksa, Milorad Savićević, pomenuli su fimu Mark Rič kao jednu od onih sa kojom je sarađivao borski holding.

O tome da li je i koliko firma Mark Rič imala veze sa nekadašnjim gigantom jugoslovenskog rudarstva govori bivši zamenik direktora za komercijalne poslove RTB Bora Milija Grujičić: "Mark Rič je poslednjih 15 i više godina bio partner broj jedan RTB Bora. 90 odsto poslova vezanih za bakar, uvoz bakra, izvoz bakra, naročito prerade koncentrata, rađeni su sa ovom firmom.“

Pretpostavke da se i danas sarađuje sa firmom Mark Rič, koja je u vreme vlasti Nikole Šainovića bila, kako kažu, veliki partner basena, pokušali smo da proverimo od biznismena Zorana Drakulića, čiji Ist Point danas najvećim delom uvozi strane koncentrate u borsku topionicu.

Zoran Drakulić kaže: "Moram da proverim, ja znam da kupujemo od ovih velikih, Glenkora, Trafigura, što se Mark Riča tiče, moram da proverim. Međutim, Mark Rič nije mafijaška firma, to je jedna od najvećih firmi koja se bavi koncentratima. Ali, u svakom slučaju, i da je bilo nešto od Mark Riča, svi koncentrati koji se kupuju su u skladu sa ekološkim zahtevima koji postoje u Srbiji. To su najčistiji koncentrati koji postoje danas u svetu.“

Zoran Drakulić ipak pominje saradnju sa velikim Glenkorom, a to  je zapravo firma Mark Riča, kaže inženjer borske topionice Božidar Bogdanovića, koji je detaljno obradio biografiju firme. Ta firma je, prema njegovim  rečima, prilično poznata svetskoj javnosti.
Panorama Bora
Božidar Bogdanović kaže: "Mark Riča zovu kralj utaje poreza, a pominje se cifra od 200 milona dolara. Prognan je iz SAD 1983. godine i živi u Švajcarskoj. Fransis Evans je autor članka objavljenom u Švajcarskim novinama iz kojih izdvajam samo neke detalje. Njegova imovina je još 1983. procenjena na 10 milijardi dolara. Nezakonito je sarađivao sa ajatolahom Homeinijem iz Irana, bio je povezam sa sumnjivim licima iz SSSR, bio povezan sa Sadamom Huseinom u čuvenoj aferi ’nafta za hranu’. Interpol tvrdi da je Mark Rič učestvovao u stvaranju mafijaške firme Nordeks, kompanija Glenkorn  Internacional AG, koja je proistekla iz firme Mark Rič, je bila u vezi sa Nordeksom, prali su novac preko njujorške banke, a pare i lopovi su završili u Izraelu. Prema tome Mark Rič je mafijaška firma i nije mi jasno kako se neki prave da to ne znaju. Ova firma legalno trguje žitaricama, energentima i obojenim metalima. Poznata je po tome da je sarađivala sa državama koje su bile pod sankcijama, a to znači sa našom.“

Sagovornici kažu da su o toj priči pokušali da obaveste prvu demokratsku vladu u Srbiji, ali da tadašnji ministar rudarstva i energetike, Goran Novaković, nije imao odgovore na pitanja o Mark Riču i poslovima sa RTB Borom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: