Od sutra na snazi zakon o hipoteci

Zakon o hipoteci počinje da se primenjuje sutra, a ima za cilj da reši sve probleme u dosadašnjem hipotekarnom pravu.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.02.2006.

12:58

Default images

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kaže da bi zakon trebalo da omogući uzimanja hipoteke na objektima koji su neuknjiženi, kao i na objektima u izgradnji. Trebalo bi da se ubrza i eventualna procedura prodaje nepokretnosti pod hipotekom, radi namirenja potraživanja banke u slučaju neservisiranja hipotekarnog kredita.

Procedura bi, kako je naveo, trajala od tri do šest meseci, dok je do sada, od dana kada bi dužnik propustio da plati ratu kredita do momenta prodaje nepokretnostu u sudskom postupku, prolazilo od tri do pet godina.
Kako saèuvati nekretninu? (arhiva, Beta)
Pomoćnik ministra Nenad ilić kazao je da će prekretnicu u zakonu predstavljati i mogućnost vansudskog namirenja. Ilić je rekao da je najveći potencijal stanovništva i privrede Srbije u nekretninama kojima će novi zakon omogućiti da u velikoj meri uđu na trzište kapitala kao sredstva obezbeđenja kredita.

Novina zakona je i u stvaranju Centralnog registra hipoteka koji će voditi Republički geodetski zavod, kako bi se izbeglo da se iste nepoketnosti zalažu nekoliko puta, rekao je Ilić.

Predsednik Odbora za bankarstvo Privredne komore Beograda Petar Stefanović rekao je da bi pri praktičnoj primeni zakona, mogao da se javi problem oko pravilne procene vrednosti nepokretnosti za koju se trazi hipotekarni kredit, dinamike izgradnje objekata, odstupanja investitora od dozvole za izgradnju, osiguaranja objekata u izgradnji, kao i osiguranja samih kredita. On i pored toga smatra da će Zakon o hipoteci uticati na pojeftinjenje kredita i razvoj stambene izgradnje.

Direktor za pravne poslove RGZ-a Slobodan Živanović naveo je da bi podaci o svim hipotekama u Srbiji trebalo da se nađu na sajtu te ustanove verovatno na jesen. On je kazao da još uvek nije dogoveoreno koji podataci treba da bude dostupan javnosti na sajtu, a da to ne ugrožava privatnost onoga ko je uzeo hipotekarni kredit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: