Bosanski priznat i u Prijepolju

Prijepolje -- Četiri godine bilo je potrebno skupštinskim organima u Prijepolju da priznaju Bošnjacima pravo na bosanski jezik i latinicu.

Izvor: B92
Podeli

Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dostavilo je skupštini opštine Prijepolje zvanično tumačenje izmena opštinskog statuta, koje se tiče službene upotrebe jezika i pisma, podsećajući na zakonsku obavezu o uvođenju ravnopravne upotrebe jezika i pisma nacionalne manjine ukoliko broj njenih pripadnika u ukupnom broju stanovnika dostiže 15 odsto prema poslednjem popisu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ističe da je Skupština SCG 21. decembra prošle godine ratifikovala Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Saveta Evrope, u kojoj je pobrojala jezike koje zvanično priznaje kao manjinske. Jezik bošnjačke nacionalne manjine je tim dokumentom uvršten i potvrđen kao bosanski jezik.

U vezi s tim, u opštinskom statutu sporna odredba o ravnopravnosti jezika i pisma glasiće: "U Opštini Prijepolje, u ravnopravnoj službenoj upotrebi su srpski i bosanski jezik, ćirilično i latinično pismo“, kaže se  u zvaničnom tumačenju Ministarstva. Ovim tumačenjem je predupređeno dalje sporenje o tome da li će se jezik zvati bosanski ili bošnjački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 422 idi na stranu