Bosanski priznat i u Prijepolju

Prijepolje -- Četiri godine bilo je potrebno skupštinskim organima u Prijepolju da priznaju Bošnjacima pravo na bosanski jezik i latinicu.

Izvor: B92
Podeli

Naime, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dostavilo je skupštini opštine Prijepolje zvanično tumačenje izmena opštinskog statuta, koje se tiče službene upotrebe jezika i pisma, podsećajući na zakonsku obavezu o uvođenju ravnopravne upotrebe jezika i pisma nacionalne manjine ukoliko broj njenih pripadnika u ukupnom broju stanovnika dostiže 15 odsto prema poslednjem popisu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ističe da je Skupština SCG 21. decembra prošle godine ratifikovala Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Saveta Evrope, u kojoj je pobrojala jezike koje zvanično priznaje kao manjinske. Jezik bošnjačke nacionalne manjine je tim dokumentom uvršten i potvrđen kao bosanski jezik.

U vezi s tim, u opštinskom statutu sporna odredba o ravnopravnosti jezika i pisma glasiće: "U Opštini Prijepolje, u ravnopravnoj službenoj upotrebi su srpski i bosanski jezik, ćirilično i latinično pismo“, kaže se  u zvaničnom tumačenju Ministarstva. Ovim tumačenjem je predupređeno dalje sporenje o tome da li će se jezik zvati bosanski ili bošnjački.

Info

Kosovo- evropska budućnost Srbije

Majkl Polt: Nije to jedini konflikt koji je postojao u kome različite grupe, podeljene različitim istorijatom, s teškoćom nalaze način da žive jedni pored drugih ili zajedno. Jasno je da ono što se desilo prošlog marta predstavlja nečuven napad na ljudska prava i životne uslove Srba i manjina na Kosovu. Potpuno je moguće da narodi koji su dugo mirno živeli zajedno, ili oni koji su dugo bili u sukobu, da pronađu način da ostvare zajedničku budućnost, a tome upravo težimo u ovim pregovorima. Neprekidno pričamo o Kosovu, statusu Kosova, budućnosti Kosova, ali ono čemu se ovde zaista razgovara jeste budućnost Evrope, budućnost Srbije, Kosova i celog regiona u toj Evropi gde su ljudi iz različitih etničkih grupa našli način da mirno žive zajedno

utorak 28.02. 21:23 Komentara: 2
strana 1 od 422 idi na stranu