Dramatičan nivo fenola u Ibru

U reci Ibar nivo štetne materije fenola porastao je juče dramatično u odnosu na uobičajene vrednosti.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

08:12

Default images

Pored problema u snabdevanju Kosova strujom koje je izazvalo izlivanje reke Sitnice, to je dovelo i do povećanja nivoa fenola 55 puta. Na Kosovu su ugroženi građani koji koriste bunare i oni su upozoreni da to više ne rade. Stručnjaci Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici upozorili su da su ugrožena sva mesta pored Ibra, sve do Kraljeva, potvrdio je za B92 direktor Zavoda Vuko Antonijević.

Kraljevo se sprema za dolazak zatrovane vode. Dva bunara za vodosnabdevanje već su preventivno zatvorena kako bi bio sprečen ulazak fenola u vodovod. Ljubiša Jovašević, načelnik Raškog okruga, kaže da je sva uzorkovana voda u sistemu lokalnog vodovoda ispravna za piće i da svi parametri pokazuju da nema nikakvog odstupanja od uobičajenih vrednosti. „Pitanje vodotoka reke Ibar nalazi se pod kontrolom“, kaže on.

Republički hidrometeorološki zavod sada na svaka tri sata meri nivo fenola u prvoj mernoj stanici pošto Ibar pređe administrativnu granicu. Situaciju dodatno otežava to što ne postoji nikakva saradnja s nadležnima na teritoriji Kosova i Metohije. Mikša Jovanović, iz Zavoda kaže da je vodostaj od sinoć u stagniranju i da će koncentracije fenola rasti. »Ne znamo koliko, niti možemo da predvidimo. U svakom slučaju, naše ekipe su pripravne, odnosno uzimaju redovno uzorke«, kaže on.

Vlasti u Kraljevu dobile su ovlašćenje da zatvore gradski vodovod ako dođe do zagađenja, a pripremaju su i alternativni načini za snabdevanje grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: