EU potvrđuje predlog za Crnu Goru

Ministri EU u ponedeljak će potvrditi predlog da je za odluku na referendumu u Crnoj Gori neophodno 55 odsto izašlih glasača.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2006.

14:21

Default images

"Nijedna članica EU dosad nije stavila primedbu na taj predlog" i zato "nema sumnje da će ga potvrditi" šefovi diplomatija EU, rekla je portparolka visokog predstavnika EU Kristina Galjak. Predstavnica Havijera Solane je time odgovorila i na pitanje kako EU ocenjuje zahtev vlasti u Podgorici da se odluka na referendumu donese većinom od 41 odsto plus jedan.

U tim krugovima je razmotren "ed-memoar" Vlade Crne Gore u kome se traži preispitivanje predloga EU o nužnoj većini na referendumu, ali je ocenjeno da ne bi trebalo menjati stav Unije, rekli su zvaničnici bliski Solani. Predložena neophodna većina od 55 odsto izašlih birača na referendumu se smatra "logičnom i pravom merom" i to će biti i podneseno na raspravu i usvajanje šefovima diplomatija Evropske unije u ponedeljak u Briselu, preneli su agenciji Beta Solanini saradnici.

Oni su naglasili da ne postoji ni najmanja sumnja da će taj predlog i biti usvojen od šefova diplomatija EU kao stav evropske dvadesetpetorice.

Vlasti Crne Gore su zatražile od zemalja Evropske unije da preispitaju predlog da kvalifikovana većina za priznavanje odluke na crnogorskom referendumu o nezavisnosti bude 55 odsto izašlih građana.

Vlada u Podgorici je ocenila da takav predlog, koji je preneo izaslanik EU Miroslav Lajčak, značajno odstupa od poznate evropske prakse i uporednih pravnih rešenja i da treba primeniti najviši standard koji je poznat u zemljama EU, takozvani danski model, koji predviđa da mora postojati većina od 40 odsto od ukupnog broja registrovanih birača ojačana za dodatni procenat.

"Predlog EU ugrožava demokratske principe"

Crnogorski premijer, Milo Đukanović, ocenio je danas da predlog EU u vezi sa crnogorskim referendumom ugrožava temeljne demokratske principe u pogledu većine i manjine i jednakosti građana.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije u Beogradu Miroslavom Lucijem naveo da će proces obnove crnogorske državnosti biti realizovan po preporukama Venecijanske komisije, u skladu sa demokratskim standardima i najstrožijom evropskom praksom.

Slovenački ambasador je dodao da će Slovenija, kao i drugi inostrani partneri, takvu odluku crnogorskih građana pozdraviti i prihvatiti,

U odvojenom susretu crnonogorski predsednik Filip Vujanović i slovenački ambasador su konstatovali dobru saradnju državnih organa Crne Gore i Slovenije, realizaciju brojnih ekonomskih i privatizacionih projekata, kao i kvalitetnu saradnju u oblasti nauke, kulture i zdravstva

Pomerena sednica o referendumu

Parlamentarne stranke u Crnoj Gori dogovorile su se da otkažu skupštinsko zasedanje zakazano za subotu, na kojem je trebalo da bude donesena odluka o raspisivanju referenduma i prihvaćen zakon o referendumu, koji su predlozili posrednici Evropske unije na osnovu rezultata ranije obavljenih pregovora.

Parlament će o tome raspravljati u sredu 1. marta, kada će prva tačka biti zakon o referendumu, a zatim predlog odluke o raspisivanju referenduma o državnom statusu. Šefovi poslaničkih klubova će održati još jedan krug konsultacija u utorak, a kako je dogovoreno, rasprava bi mogla biti završena istog ili već sledećeg dana.

Do odlaganja je došlo kako bi u narednih nekoliko dana bile okončane unutarpartijske i unutarblokovske konsultacije. Inače, od opozicionih stranaka još je jedino ostalo da se o referendumskim uslovima izjasni Socijalisticka narodna partija, koja je zakazala sednicu najviših partijskih organa za subotu.

Takođe u subotu odluku o prihvatanju referendumskih uslova doneće i Savet Pokreta za nezavisnost Crne Gore, za ponedeljak je najavljena sednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, dok će se Demokratska partija socijalista izjasniti nakon što o tome reč bude dao Savet ministara Evropske unije.

SNP sutra najverovatnije prihvata predlog EU

Socijalistička narodna partija  najverovatnije će sutra prihvatiti predlog EU da kvalifikovana većina na referendumu o državnoj samostalnosti bude 55 odsto izašlih birača.

Portparol te opozicione crnogorske stranke Miomir Vojinović izjavio je agenciji Beta da postoje i odgovarajuće rezerve i kritičke primedbe, ali da svaki odbor "ima puno uvažavanje prema predlogu EU".

Vojinović je kazao da su svi opštinski odbori podržali aktivnosti vrha partije u pregovorima sa EU, kao i nastojanja da se SNP do kraja profiliše kao evropska i građanska stranka.  GO SNP biće održan sutra u 13 sati u stranačkim prostorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: