Nema EU entuzijazma sa ponižavanjem

Šef diplomatije Vuk Drašković kaže da bi svako nametanje rešenja za Kosovo kod svih Srba bilo doživljeno kao ponižavanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2006.

13:21

Default images

Vuk Drašković kaže da demokratska Vlada Srbije i on lično odbijaju odgovornost za politiku Slobodana Miloševića. "Ne može žrtva da odgovara za ubicu. Ukoliko se bude poštovala politika jednakih standarda i ukoliko zemlje NATO budu saglasne da je učlanjenje celog regiona u NATO prioritet, onda sam siguran da ćemo brzo doći do kompromisnog rešenja za Kosovo."

"Nametnuto rešenje, pravo sile, od svih Srba bilo bi doživljeno kao ponižavanje srpskoga naroda, a moramo priznati da se na osećanju poniženosti srpskoga naroda ne može nikako graditi evro entuzijazam, ni ti ikako može na tom osećanju da se gradi ni NATO entuzijazam", rekao je šef diplomatije. 

Drašković je rekao i da se stiče utisak da se međunarodnoj zajednici žuri da što pre reši problem Kosova: "Ti naši prijatelji moraju da se oslone na sopstvene principe, da je uvek bolje teže, ali pravo rešenje, nego lakše ali loše. To je jedan od principa."

Bivši izaslanik Ujedinjenih nacija za ocenu standarda na Kosovu, Kai Eide, smatra da je pitanje decentralizacije Kosova jedno od ključnih, ali i da se ostala pitanja, poput imovinskih prava, povratka, bezbednost, korupcije i vladavine prava, ne mogu ostavljati po strani: "Moram da naglasim da ova pitanja ne mogu biti odlagana. Ona moraju odmah da se razmatraju zajedno sa svim onim pitanjima o kojima se razgovaralo u Beču, jer su to vitalne komponente ovog šireg okvira u kojem se krećemo."

Što se tiče diplomatiskih aktivnosti, dok se čeka nastavak pregovora u martu, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen putuje tokom vikenda u Beč i Brisel, kako bi o planovima za restrukturiranje UNMIK-a razgovarao s predstavnicima različitih organizacija koje su partneri te Misije.

Protiv nezavisnosti Kosova 73 odsto

Osim političkih ocena o pregovorima o statusu Kosova u Srbiji su u izneti podaci istraživanja agencije Medium galup international o uticaju kosovskog problema na situaciju u Srbiji. Direktor te agencije Srbobran Branković kaže da može doći do destabilizacije situacije, ali i da ona ne bi bila drastična: "Ukoliko se Kosovo ne reši na način na koji građani Srbije očekuju, to možda neće biti mnogo strašno za građane Srbije, ali može da znači da će kazniti uskraćivanjem podrške one stranke koje smatraju odgovornim za to što se desilo."

Po rezultatima istraživanja, više od 70 odsto građana Srbije je protiv nezavisnosti Kosova, a samo šest odsto je za tu opciju, rezultat je najnovijeg istraživanja agencije Medium Galup. Za autonomiju Kosova unutar Srbije izjasnilo se 41 odsto ispitanika, njih 12 odsto je za status koji je pokrajina imala pre 1999. godine, deset odsto je za Kosovo kao republiku unutar državne zajednice Srbije i Crne Gore, a isto toliko rešenje vidi u podeli po etničkim kantonima. Istraživanje je sprovedeno krajem januara na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Direktor agencije Medium Galup, Srbobran Branković, podsetio je da se u istraživanju sprovedenom u aprilu 1998. godine 65 odsto ispitanika izjasnilo za autonomiju, po četiri odsto za nezavisnost i republiku unutar SRJ, a da je u novembru 2000. za autonomiju bilo 49 odsto, za nezavisnost jedan odsto, dok je za nezavisnost, ali uz podelu, bilo deset odsto.

Najnovije istraživanje je pokazalo da autonomiju Kosova unutar Srbije najviše podržavaju pristalice Socijalističke partije Srbije - 61 odsto, tu opciju podržava po 49 odsto onih koji bi glasali za Demokratsku stranku i Srpsku radikalnu stranku, kao i 47 odsto pristalica stranaka vladajuće koalicije.Podelu po etničkim kantonima najviše podržavaju pristalice DS - 18 odsto, kao i oni koji su se izjasnili da ne bi glasali na izborima - 14 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: