Prva runda gotova, pogled u drugu

Prva runda pregovora o Kosovu izazvala je različite, suprotne reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2006.

08:38

Default images

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari ocenio je da je prva runda pregovora Albanaca i Srba protekla možda i bolje nego što se očekivalo, a predstavnici beogradskog tima ohrabreni su razgovorima u Beču pošto je Ahtisarijev zamenik Alber Roan uvažio većinu zahteva Srba u vezi s decentralizacijom, a kosovski mediji na albanskom pišu da je Prištinska delegacija u Beču ostvarila pobedu.

Ranđel Nojkić, član srpskog pregovaračkog tima i jedan od učesnika razgovora u Beču, rekao je u Kažiprstu Radija B92 da je Roan ocenio da su zahtevi Srba u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstva realni. Pibližavanje stavova najizglednije je i oko uređenja policije, čiji će sastav zavisiti od strukture stanovništva u određenoj opštini. Nojkić smatra da bi državni tim sada trebalo da analizira poruke iz Beča i gradi strategiju za pregovore o konačnom statutsu.

"Predstavnici međunarodne zajednice su nam sugerisali jeste da se usredsredimo na decentralizaciju i da tako možemo da ostvarimo maskimum svojih opravdanih i optimalnih stavova, koji su realni, a da će tu međunarodna zajednica biti vrlo stroga kada je reč o Albancima, odnosno Prištini. Normalno, nije se mnogo govorilo o nezavisnosti, odnosno o statusu jer su i izbegavali da pričaju o tome, smatrajući da bi zbog toga moglo doći do određenih problema", kaže Nojkić.

Činjenica da pregovarači sede za istim stolom i međusobno komuniciraju, čime je izbegnuta šatl-diplomatija, ocenjuje se kao uspeh. "Zvanična i neformalana komunikacija sa Albancima bila je korektna", kaže Nojkić i navodi da su oni međusobno razgovarali i na srpskom jeziku.

"Sedeli smo za isitm stolom, tokom pregovora smo komunicirali na srpskom, albanskom i engleskom, mi smo imali simultano prevođenje, tako da u tom smislu nije bilo nikakvih problema. Mislim da su ti dijalozi bili vrlo korektni, da nije bilo većih problema, zaista nije bilo nikakvih ekcesa, nije bilo vređanja, nije bilo i jednog razloga da ne možemo da sedimo za istim stolom i mislim da je to vrlo značajno", kaže on.

Prištinski mediji pišu da su kosovski Albanci dobili prvu rundu pregovora i da je kosovska delegacija iz Beča došla s mnogo samopouzdanja i optimizma.

Marti Ahtisari sledeće nedelje dolazi u Beograd i Prištinu. Detalji posete nisu navedeni, ali je u Beču najavljeno da će predsavnici UN pre druge runda razgovora, 17. marta, posetiti Kosovo i Srbiju.

"I Rusija za nezavisnost Kosova"

Direktor Međunarodne krizne grupe za Evropu Nikolas Vajt izjavio je da su se sve članice Kontakt-grupe, pa i Rusija, saglasile da je uslovna nezavisnost Kosova jedino rešenje. Vajt je za Večernje novosti rekao da će Kosovo sigurno postati nezavisno, najverovatnije ove ili sledeće godine, a da je glavna tema kako obezbediti uslove Srbima i drugim manjinama da ostanu u Pokrajini.

"Krajem prošle godine, u Parizu je razbijen tabu nezavisnosti Kosova jer su tada svi pričali o nezavisnosti pred predstavnikom Rusije, koji nije imao nikakav prigovor. Još ranije su diplomatski izvori u Moskvi dali signal da će Rusija prihvatiti uslovnu nezavisnost. S druge strane, Rusija je jasno stavila do znanja Srbiji da neće upotrebiti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija", kaže Vajt i dodaje da su slične signale Beogradu poslai i Italija i Francuska.

"Pregovori služe da obezbede opstanak manjina, rešenje pitanja severnog dela Kosova, da se dogovori prelazno rešenje od uslovne do pune nezavisnosti Kosova. Da bi Kosovo postalo član međunarodnih organizacija ono mora da dostigne standarde koji bi ga kvalifikovali kao državu, a tu će biti još mnogo posla za koji je pomoć međunarodne zajednice neophodna", kaže Vajt.

Vajt ukazuje da iz Beograda nije stigao nijedan ozbiljan predlog kako Kosovo reintegrisati u Srbiju i da više od autonomije, manje od nezavisnosti zvuči kao želja Srbije da sačuva formu međunarodne odgovornosti za Kosovo, bez ijednog suštinskog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: