Proces protiv predsednice HO

U Sloveniji počelo suđenje predsednici tamošnjeg Helsinškog odbora.

Izvor: B92

Sreda, 15.02.2006.

10:55

Default images

Proces je pokrenut zbog tvrdnje Neve Miklavčič Predan da su slovenački vojnici 1991. počinili ratni zločin. Slovenija je predsednicu HO tužila za klevetu zbog tvrdnje da su slovenački vojnici 1991. u jednom sukobu s pripadnicima JNA počinili ratni zločin.

Slovenačko državno tužilaštvo optužilo je Nedu Miklavčič Predan za klevetu zato što je 2003. na konferenciji za novinare rekla da je ratni zločin dokumentovan na snimku austrijske televizije o kraju višednevne bitke za granični prelaz Holmec, 28. jula 1991, preneli su hrvatski mediji. Ona je rekla je da se na snimku, koji je 1999. emitovala slovenačka TV POP, vidi ubistvo tri vojnika JNA, koji su se s belom zastavom predali slovenačkim snagama.

Na glavnoj raspravi, tužiteljka je rekla da je tužena iznela neistinu koja šteti časti i ugledu slovenačkih vojnika i policajaca i poimenično navela 26 ratnih veterana, koji se smatraju oklevetanim, od kojih su se neki lečili i od depresije. Predsednica HO je izjavila da ne razume optužnicu, rekla da nijednog navedenog veterana ne poznaje niti ga je u svojoj izjavi pomenula i ocenila da je reč o političkom procesu koji se zasniva na verbalnom deliktu.

Neva Miklavčič Predan kaže i da je izveštaj HO Slovenije o slučaju Holmec poslat u Hag. Predsedniku Slovenije u vreme sukoba Slovenije i JNA Milanu Kučanu kao svedoku u Hagu postavljeno je nekoliko pitanja na tu temi, a u Sloveniji je ustanovljen odbor Holmec 2003, koji je trebalo da stupi u odbranu Kučana. "Upravo taj odbor je predao tužbu protiv predsednice HO, a tužba je postala tužbeni predlog bez prethodne istrage i ikakvih dokaza, zbog čega je suđenje u stvari politički proces", kaže Neva Miklavčič Predan. Ona upozorava da u slovenačkim medijima već tri godine postoji zabrana izveštavanja o aktivnostima i događajima vezanim za HO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: