Lajčak donosi predlog EU o većini

Beograd -- Aleksandar Simić kaže da Srbija neće priznati CG referendum ako ne bude glasalo 50 odsto plus jedan od ukupnog broja birača.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak danas dolazi u Podgoricu, gde će opoziciji i vlasti, kako je najavljeno, doneti predlog Evropske unije o kvalifikovanoj većini, kao i datumu održavanja referenduma o državnom statusu Crne Gore. Evropski izaslanik je sinoć rekao da on donosi "samo mišljenje", a odluku o referendumu treba da donese Crna Gora.

Neki podgorički listovi su objavili da će Lajčak predloziti da referendum o državnom statusu Crne Gore bude održan polovinom maja.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da Srbija neće priznati referendum u Crnoj Gori ako na referendumu ne bude glasalo 50 odsto plus jedan od ukupnog broja birača. "Ako ne bude tako, taj akt je nelegalan i nelegitiman i Srbija ga neće priznati. To je stav Vlade kolega iz Vlade i premijera Vojislava Koštunice", kaže on, piše Dan.

"Referendum o secesiji iza kog ne stane većina upisanih birača je neprihvatljiv. Srbija je protiv toga da pod onima koji imaju pravo glasa budu smatrani birači upisani u birački spisak za parlamentarne i predsedničke izbore, u taj spisak moraju biti ubačeni svi punoletni državljani koji imaju prebivalište van Crne Gore", rekao je Simić.

strana 1 od 81 idi na stranu