Gde je završio nuklearni otpad?

I dalje ostaje sumnja da je u Srbiji istovaren i uništavan nuklearni otpad 1989.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2006.

13:49

Default images

I pored toga što su iz rukovodstvu RTB Bora i republičke Uprave za zaštitu životne sredine demantovali da je Boru uništavan radioaktivni otpad, posle nekoliko potvrda, sumnju podržava i priča da je 1989. brod Barbara Blomberg Dunavom prevozio osiromašeni uranijum iz Nemačke kroz Jugoslaviju. I danas, 17 godina kasnije, nejasno je gde je taj radioaktivni otpad završio.

1989. u Saveznoj skupštini jedan delegat je postavio pitanje koje je ostalo bez jasnog odgovora: šta je nosio brod Barbara Blomberg kada je krstario našim vodama Dunava pomenute godine.

To je bila Jelka Miljković, predsednica savezne komisije za zaštitu životne sredine u SFRJ. Ona je tada postavila pitanje odgovornosti i navela da je teret sa broda Petersberg, koji je u sovjetskoj luci Ismail pretovaren na brod bavarskog Lojda, pod imenom Barbara Blomberg, provezen kroz teritorijalne vode SFRJ Dunavom 27. i 28. juna 1989. godine. Ona je tada zatražila da se na dnevnom redu sednice Odbora za spoljnu politiku i Komisije za zaštitu životne sredine uvrsti rasprava o tome i utvrdi odgovornost za davanje dozvole, iako je bio poznat izveštaj nemačkih i austrijskih instituta da taj brod nosi radioaktivne materije, teške metale i kancerogene hemikalije. Ona je tada navela i da je Turska zabranila iskrcavanje tereta na svojoj teritoriji.
17 god kasnije na isto pitanje odgovara doktor Sibin Ilić, bivši predsednik opštine Kladovo i ekspert Svetske zdravstvene organizacije: "To je bio brod-gurač i doterao je nuklearni otpad i istovario ga na 795. kilometru u bugarskim teritorijalnim vodama. Jedan brod je išao kod nas, a Peterhof za Rumuniju. Brod je nosio nuklearni otpad iz atomskih elektrana u Nemačkoj, u čemu je bio osiromašeni uranijum."

B92: Šta ste vi preduzeli?

Ilić: "Rekao sam da ću da ih uhapsim ako ne kažu šta su uradili. Oni su rekli da su dobili velike pare. To su naši ljudi bili, Srbi. Svi su pomrli koji su bili na brodu. Sproveli su brod do Bugarske i tamo ga ostavili. I barže su istovarene. Jedan deo je išao u Bor verovatno, ja to ne znam. A drugi deo za Teslu u Obrenovcu. A drugi brod je išao u Rumuniju."

B92: A šta se desilo sa tim nuklearnim otpadom?

Ilić: "Negde je recikliran ili spaljen, ja to ne znam. Kažu da je to bilo u Boru i u Tesli kod nas. Na rumunskoj strani znam tačno gde je bilo."

B92: Jeste li obavestili nekog tada?

Ilić: "Državu. Generala Mirašdžića iz obaveštajne službe. Obavestio ga je načelnik unutrašnjih poslova, koji je posle prešao u Bor. On je još živ. I digli smo tad uzbunu oko toga."

U jednom kratkom, naizgled nebitnom novinskom tekstu pronašli smo podatak da je brod nosio 1.200 tona nuklearnog otpada, što u čvrstoj valuti, kažu oni koji poznaju tu tematiku, dostiže cifru od gotovo 2 milijarde dolara.

Inače, stanovnici Istočne Srbije nalaze se u svetskom vrhu po broju obolelih od raka, a kao uzrok navodi se zagađenje iz Borskog basena. Ipak, navedene činjenice ukazuju da uzrok može biti, pored uobičajenog topljenja bakra, i ilegalno uništavani radioaktivni otpad krajem osamdesetih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: