Otvoreno pitanje okupacije

Idejom Kosova kao okupirane teritorije i danas su se bavili politički akteri, ali i mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.02.2006.

08:28

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da su zahtevi za proglašenje Kosova za okupiranu teritoriju u slučaju proglašenja nezavisnosti besmisleni, a tim stavom danas su se bavili i politički predstavnici kosovskih Albanaca koji smatraju da su takve najave iz Beograda nastavak projekata čiji su protagonisti u Hagu.

Vuk Drašković kaže da treba izbegavati terminologiju iz prošlosti, koja je Srbiju terala u izolaciju i poraze. Drašković je Beti rekao da bi u tom slučaju Srbija sa okupatorom morala da uđe u rat za oslobođenje teritorije. "Taj okupator mogli bi biti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i policijska i vojna sila UN i Evropske unije na Kosovu jer bi odluku o nezavisnosti mogao da donese samo SB UN", rekao je Drašković.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andrija Mladenović kaže da je za DSS i Vladu Srbije obavezujuća Rezolucija Skupštine Srbije u kojoj se navodi da bi nametnuto rešenje za Pokrajinu bilo proglašeno nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim. "Nije suština u tome kako ćemo nazvati otimanje teritorije, već je suština u tome da ne dozvolimo kršenje međunarodnog prava, svih principa na kojima počivaju UN, i da ne dozvolimo bude otcepljen deo jedne demokratske zemlje", kaže on.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, a da će u slučaju da se to dogodi zadržati pravo da vrati sve što je nezakonski izgubila. "Kosovski Albanci moraju biti svesni da nezavisnost neće dobiti od Srbije i da će Srbija zadržati pravo da vrati sve ono što je protivpravno izgubila. "S obzirom na mnoge provokacije međunarodnih i albanskih političkih predstavnika, mislim da je vreme da svi ozbiljni politički faktori u Srbiji, na vlasti i u opoziciji, razmisle o o referendumu s pitanjem 'da li su građani Srbije spremni da deo svoje teritorije, milom ili silom, s pravom ili nepravom, ustupe kosovskim Albancima", rekao je on, prenosi Beta.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić za B92 kaže da u tvrdnji Tomislava Nikolića da će proglastiti okupaciju ako Kosovo dobije nezavisnost nema nikakvih pravnih argumenata i navodi da je ta izjava opasna politička provokacija. "Pravna situacija vezana za okupaciju, kada strana sila okupira teritoriju Srbije, data je u Zakonu o odbrani, koji je još na snazi. Nikolić bi trebalo najbolje da zna o čemu se radi jer je on bio potpredsednik te Savezne vlade kada je taj zakon bio na snazi jer okupaciju uvek podrazumeva izvesna upotreba nasilnih i borbenih sredstava. Zbog toga je izjava Tomislava Nikolića izjava bez pravnih argumenata, pre bi se reklo da je to poziv na rat", kaže Lilić.

Lilić smatra i da se u toj situaciji mešaju termini okupacije i suvereniteta. "Kosovo nije pod okupacijom, ali suverenitet Kosova je nešto što ostvaruje međunarodna zajednica. Mogli bi smo u tom smislu da pogledamo i druge situacije. Na primer, suverenitet nad suđenjem povodom određenih krivičnih dela ima međuanrodna zajednica, odnosno Tribunal u Hagu, a Nikolića treba podsetiti da se predsednik njegove stranke Vojislav Šešelj doborovoljno podvrgnuo upravo tom stranom suverenitetu. Sa tačke gledišta Tomislava Nikolića i ovoga o čemu on priča o okupaciji, to znači da bi Šešeljev čin predaje Hagu bio čin prvog stepena nacionalne izdaje", kaže Lilić.

Nenad Đurđević iz nevladine organizacije Projekat za etničke odnose u Srbiji za B92 ocenjuje da je pominjanje termina okupacija loše i stvara napetu atmosferu u Srbiji, koja može da podseća na ne tako davna vremena. "Proglašavanje okupacije, šta to znači? Zna se šta država i građani u tom slučaju treba da rade, to jest znamo iz istorije koji su koraci u takvim situacijama. Mislim da je to neodgovorna politika, koja dovodi do zaoštravanja i polarizacije, i na međunarodnom planu, ali i u okviru političkih snaga u Srbiji", kaže on. 

On kaže da je neophodno da građani čuju šta se tačno dešavalo na tom sastanku. "Svaki političar u Srbiji posle sastanka s premijerom može da izađe i da da svoje tumačenje. Mi to možemo različito da komentarišemo, ali mislim da je jedino relevantno i obavezujuće mišljenje premijera, a Nikolić bespotrebno diže tenzije pred ozbiljne razgovore", kaže on. 

U međuvremenu, u Briselu je rečeno da se do rešenja statusa Kosova mora doći dijalogom Prištine i Beograda na načelima Kontakt grupe, kao i da to mora biti kompromisno rešenje. To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaničnici jedne od zemalja Kontakt-grupe, koji su naveli i da nijedan učesnik nije predložio utvrđivanje rešenja za Kosovo unapred, koje bi se svelo na nezavisnost, ali jeste ukazano na potrebu traganja za mogućim varijantama statusa.

Šta kažu Albanci

U međuvremenu su stigle i reakcije kosovskih Albanaca. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci ocenili su da su najave iz Beograda nastavak projekata čiji su protagonisti u Hagu. Sejdiu je rekao i da je Srbija okupirala Kosovo, ali da Kosovo u smislu političke volje njegovih građana nikada nije bilo deo Srbije.

"Mi se zalažemo za to da Kosovo bude u pravom smislu samostalno, integrisano u evroatlanske strukture. Nećemo komentarisati stavove zvanične Srbije, koja u ludilu nastavlja projekat počet prethodnih decenijama, čija je kulminacija dostignuta u vreme režima Miloševića", kaže on.

...a šta mediji

Bečki Standard ocenjuje da, umesto suočavanja s velikim problemima, srpsko državno rukovodstvo radije glavu stavlja u pesak, dok od te politike profitiraju ultranacionalističke snage.

Tadić i Kosumi pred Ujedinjenim nacijama

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće sutra u Njujorku redovnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

To će biti prvi put da predsednik Srbije prisustvuje tom sastanku od dolska UNMIK-a na Kosovo, a sednici će kao posmatrač prisustvovati i premijer Kosova Bajram Kosumi, što će biti prvi put da sastanku SB UN prisustvuje i neki predstavnik privremenih kosovskih institucija.

Tadićev savetnik za Kosovo Leon Koen izjavio je za B92 da će predsednik Srbije Savetu bezbednosti predstaviti platformu pregovaračkog tima za Kosovo koja insistira na teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Tadić će govoriti o neodrživom položaju interno raseljenih sa Kosova i teškom položaju Srba u enklavama na Kosovu, rekao je Kojen i dodao da će Tadić navesti da mora prestati ugrožavanje svakog prava Srba na tom području i da njihova ljudska prava ne mogu biti predmet bilo kakvog političkog pogađanja.

Pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova počeće u ponedeljak, 20. februara, u Beču, rekla je Beti portparolka specijalnog izaslanika UN za pitanje statusa Hua Đijang. Predstacvnica Martija Ahtisarija je rekla da će prvi sastanak trajati dan i po i da će biti održan 20. i 21. februara.

Kako je ranije najavljeno, taj prvi sastanak, kojim će biti otvoreni pregovori o statusu, biće posvećen pitanju decentralizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: