Nove biljne i životinjske vrste

Tim naučnika iz Amerike, Indonezije i Australije u šumama Nove Gvineje pronašao je desetine novih biljnih i životinjskih vrsta.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2006.

17:46

Default images

Najveće otkriće je do sada nepoznata vrsta ptice medarice, ali i vrsta rajske ptice za koju se mislilo da je izumrla.

U Maglovitim Fodža planinama, smeštenim severno od Nove Gvineje, tim naučnika pronašao je mesto koje je doktor Brus Bihler opisao kao „nešto najbliže Rajskom vrtu što se može naći na Zemlji“. Istraživački tim je pronašao i snimio nove vrste leptira, žaba, vrstu kengura koja do sada nije viđena u Indoneziji, kao i  veliki broj do sada nepoznatih biljaka. Međutim, Brus Bihler, u razgovoru za BBC, dva otkrića izdvaja kao najznačajnija. Jedno je nova vrsta ptice medarice. “Tamo smo pronašli i izgubljenu rajsku pticu za kojom su ornitolozi tragali skoro 100 godina. Ispostavilo se da živi samo u Foja planinama. Zove se  Berlepšijeva šestorepa rajska ptica."

Doktor Biler je bio zapanjen i činjenicom da većina životinja sa kojima je njegov tim bio u kontaktu nema strah od ljudi.  “Tako da je, kada uđete u šumu, relativno lako viditi ptice. Možete da im priđete blizu i da ih posmatrate. Tamo možete mnogo toga što se inače ne može u tropskim kišnim šumama, naročito u Novoj Gvineji.”

Životinje i biljke koje su istraživači otkrili, moraće da prođu brojne provere pre nego što i zvanično budu registrovane kao nove vrste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: