Ekološki protest u Boru

Bor -- U centru Bora organizovani su protesti i prikupljanje potpisa građana, kako bi se rešio problem zagađenja u tom gradu.

Izvor: B92
Podeli

Bor je ekološka bomba, ostali smo bez daha, u našem gradu pušenje je inhalacija. Ovo su samo neke od poruka sa transparenata koje su u centru grada držali omladinci iz Kluba mladih Nove Srbije, koja je organizator protesta protiv zagađivača.

Od Vlade Srbije se hitno traži da odredi nezavisnu komisiju eksperata iz oblasti ekologije, da se objavi ko su najveći zagađivači u Boru, da se kazne, da se pojača rad Republičke ekološke inspekcije i da se izvrši eliminisanje izvora najvećeg zagađenja. Iako je Rudarsko-topioničarski basen Bor još uvek u nadležnosti Vlade Republike Srbije, protest je organizovala Nova Srbija sa željom da preraste u opštenarodni bunt zbog ekstremnog zagađenja: "Cilj akcije je da definitivno pokrenemo građane Bora da izađu na ulice, da skrenemo pažnju Vladi, jer očito je da su lokalne strukture nesposobne da bilo šta učine da bi zaštitile građane. Ovo što mi radimo trebalo je da oni urade. Međutim, nemamo vremena da se smiluju, da reše svoje interne probleme, pa da zaštite narod", kaže predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije, Žarko Timotijević.

Tokom protesta građani su potpisivali peticiju. Ukoliko u roku od deset dana vlada ne bude reagovala, protesti će biti nastavljeni. Poslednji izveštaji monitoring tima za praćenje zagađenja su, osim sumpora i arsena, zabeležili i povećane koncentracije nikla.

strana 1 od 422 idi na stranu