Vukčević: Nove istrage za Zvornik

Beograd -- Tužilac za ratne zločine kaže da se mogu očekivati nove istrage protiv osumnjičenih za ratne zločine u opštini Zvornik, 1992.

Izvor: B92
Podeli

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sastao se sa predstavnicima porodica žrtva iz Zvornika koji prate suđenje pred Specijalnim sudom. Nijedan počinilac ratnih zločina neće biti amnestiran, rekao je tužilac i naveo da u Srbiji postoji opstrukcija rada, ali da tužilaštvo radi na otkrivanju svih počinilaca.

On je naglasio da je tužilaštvo u toku postupka prvi put saznalo za naredbu generala Vojske Srbije i Crne Gore, a u to vreme majora Vojske Republike Srpske Svetozara Andrića o organizovanom iseljavanju muslimanskog stanovništva i zadržavanju muškaraca u logorima za razmenu.

Naredba je bila upućena Teritorijalnoj odbrani i civilnoj vlasti u Zvorniku. Prema tvrdnjama porodica, upravo je ta naredba dovela do nasilnog iseljavanja Muslimana iz sedam mesnih zajednica oko Zvornika, pa i ubijanja oko 700 muškaraca za šta još ne postoji optužnica: "Ja vam garantujem da nijedno lice neće biti abolirano, mi idemo i dalje mi smo prvi put sad čuli za naredbu koja je juče pokazana. Prema tome, mi do saznanja dolazimo postupno. Do kog god saznanja dođemo i utvrdimo da je neko lice osumnjičeno ja već nazirem ovde još par lica. Tako da budite sigurni da ćemo mi svakoga ko se ogrešio privesti pravdi".

Predstavnici porodica oštećenih ocenili su da bi optužnica za ratne zločine počinjene u Zvorniku i okolini trebalo da bude proširena, jer je broj žrtava mnogo veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 422 idi na stranu