Hamas odbio poziv

Međunarodna grupa za Bliski istok traži od Hamasa da odbaci nasilje i prizna Izrael; Hamas odbija.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2006.

10:59

Default images

Palestinski radikalni pokret Hamas, odbacio je poziv ’’kvarteta’’ za Bliski istok, koji čine SAD, EU, Rusija i UN, da odbaci nasilje i prizna Izrael, ako bude u učestvovao u palestinskim vlastima. Portparol Hamasa, Sami Abu Zuhri, kaže da je ’’kvartet’’ trebalo da zatraži prekid izraelske agresije i okupacije, a ne da traži od žrtve da prizna okupaciju i da stoji vezanih ruku pred agresijom.

Posle sastanka Ujedinjenih nacija, SAD i predstavnika Bliskog istoka saopšteno je da buduća palestinska vlada mora da bude nenasilna, da prizna Izrael i prihvati mirovne pregovore. Sastanku u Londonu prisustvovali su generalni sekretar UN Kofi Anan, državni sekretar SAD Kondoliza Rajs i predstavnici Bliskog istoka.

Budući zakonodavac Hamasa, Mušir Al Masri, kaže da "kvartet" u svom saopštenju ignoriše palestinsku realnost. "Možemo da potvrdimo sledeće stvari: prvo, pokret Hamas je legalno stvorio palestinski narod, i zbog toga svako bi trebalo da poštuje rezultate izbora. Drugo, davanje podrške palestinskom narodu trebalo bi da bude zasnovano na poštovanju palestinskih prava, a ne na uceni. Treće, Hamas je zainteresovan za građenje mostova saradnje sa svim internacionalnim partijama, bez obzira na događaje iz prošlosti, u cilju kretanja napred u pravom smeru", izjavio je Mušir Al Masri.

Nakon sastanka velike četvorke u Londonu, generalni sekretar Kofi Anan je rekao da je neizbežno da donatori razmotre dalju pomoć bilo kojoj novoj vladi na osnovu njene posvećenosti principima nenasilja, priznavanja Izraela i prihvatanja ranijih sporazuma, uključujući nacrt mirovnog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: