Suočavanje svedoka i prvooptuženog

Nastavljeno suđenje petorici optuženih za ratne zločine u opštini Zvornik 1992. godine.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2006.

22:44

Default images

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić negirao je da je sekretaru Mesne zajednice sela Kozluk Banjanoviću ujutro 26. juna 1992. godine u policijskoj stanici u Zvorniku poručio da svi kozlučki muslimani moraju odmah da se isele.

Povodom svedočenja Fadila Banjanovića da je pored optuženog tamo bio i poslanik u Skupštini Republike Srpske Jovo Mijatović, koji je rekao: "Ili ćete izaći ili ćete biti pobijeni", Grujić je rekao da tog dana nije bilo sastanka, i da je Banjanović pomešao datume.

Grujić je naveo da je razgovarao sa Banjanovićem o lošoj bezbednosnoj situaciji u Kozluku, ali ne 26. već 21. juna, kada je sekretara mesne zajednice iz policije odveo u obližnji Karakaj, na razgovore sa Markom Pejićem, majorom Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnjatovića Arkana.

Navodeći da nije prisustvovao razgovoru svedoka i Pejića, Grujić je istakao da je posle toga zapovednik "arkanovaca" saopštio da je Banjanović tražio da se obezbedi doborovoljni odlazak muslimana iz Kozluka, što je "privremena vlada" odobrila 22. juna.

Pošto je odgovorio da to "nije istina" i da je Banjanović "zamijenio 21. i 26. jun", Grujić je svedoka pitao da li ga optužuje da je organizovao progon muslimana iz Kozluka i Skočića. Banjanović je odgovorio da su to organizovali Vojska RS i komanda Teritorijalne odbrane Zvornika.

"Znam da ste imali ogromnih neprilika za tim nekim jedinicama, i da ste pomagali nekim Bošnjacima", rekao je na kraju suočavanja Banjanović Grujiću.

Optuženi pripadnici "Žutih osa" Siniša Filipović (31), Ivan Korać (33) i Dragan Slavković (43), odbacili krivicu za zločine u Čelopeku, u "Ciglani" i na "Ekonomiji". Petooptuženi Dragutin Dragičević (35) brani se ćutanjem.

Trećeoptuženi pripadnik "Žutih osa" Duško Vučković (42) iznenada je preminuo u nedelju 20. novembra prošle godine u pritvoreničkoj ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu.

Suđenje petorici za ratne zločine u Zvorniku prvi je proces za ratne zločine koji je pravosuđe Srbije preuzelo od Haškog tribunala, uz obavezu da štiti identitet zaštićenih svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: