Nacionalni dan bez duvanskog dima

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2006.

08:48

Default images

Zdravstvene institucije i nevladin sektor pokreću akcije koje za cilj imaju kontrolu upotrebe duvana, a u narednom periodu biće doneta Strategija kontrole duvana, odnosno novi Zakon o borbi protiv pušenja. Prve ustanove u kojima će pravilnici biti primenjivani su domovi zdravlja i škole.

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta Batut i Udruženja za javno zdravlje pozvali su građane da se pridruže akciji protiv duvanskog dima, i pušače i nepušače. "Oni koji uživaju u čarima duvanskog dima, a nadaju se da će ih mimoići sve moguće posledice, nimalo naivne po zdravlje, neka malo razmisle koliko je ta nada opravdana jer je šansa da se ona ostvari jednaka onoj da dobiju na lutriji", kaže Miloje Čobeljić, predsednik Udruženja za javno zdravlje.

U Srbiji svaki treći učenik u osnovnoj školi puši, a stručnjaci procenjuju da 50 odsto odraslog stanovništva koristi duvan.

Milosavljević: Od danas stroži propisi

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da će danas početi dosledna primena propisa kojima se zabranjuje pušenje na javnim mestima. On je rekao da te mere podrazumevaju kontrole u institucijama državne uprave, zdravstvenim i prosvetnim ustanovama, pogonima za proizvodnju hrane, zatvorenim objektima i na radnim mestima gde je bar jedna osoba nepušač.

Kazna za pojedinca koji puši na mestu gde nije dozvoljeno sada je 5000 dinara, za odgovorno lice u preduzeću od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravno lice čak do 500 hiljada dinara. Načelnica sanitarne inspekcije, Svetlana Mijatović, kaže da se ove nove tarife primenjuju od početka godine i da se očekuje da će podstaći smanjenje broja pušača u zemlji.

Ove godine Ministarstvo zdravlja će pokušati da motiviše zdravstvene radnike da ostave duvan, jer su istraživanja pokazala da veliki broj lekara i medicinskog osoblja puši, kaže dr Anđelka Dželetović iz Instituta za zaštitu zdravlja. "Ja mogu da kažem da je rezultat poražavajući. U Srbiji puši 40,6 odsto ukupne populacije, a zdravstvenih radnika 44 odsto. A Zdravstveni radnici bi praktično trebalo da budu primer za zdrav život", izjavila je dr Dželetović.

Takođe, veliki problem, na koji se možda i ne obraća pažnja je pasivno pušenje, kaže koordinatorka Nacionalne komisije za prevenciju pušenja, Nataša Lazarević Petrović. Ona je dodala da među mladima uzrasta od 13 do 15 godina svako dete udiše duvanski dim, i na taj način je pod istim rizikom kao i pušači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: