CG: Razgovori vlasti i opozicije

Vlast i opozicija u Crnoj Gori nastavili su iz zatvorenih vrata pregovore o uslovima za odrzavanje referenduma.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2006.

08:47

Default images

Prvi put su se našli za istim stolom, uz posredovanje savetnika mađarskog ministra inostranih poslova Jožefa Pandura. Kako B92 saznaje, na sastanku nisu približeni stavovi o prisustvu u medijima tokom referedumske kampanje, jer opozicija traži poseban zakon za predstavljanje.

Vlast i opozicija u Crnoj Gori razgovarali su o biračkim spiskovima, medijima, finansiranju kampanje i posmatranju glasanja, dok su pitanja većine, datuma održavanja referenduma i sadržaj ostavljeni za kasnije faze dogovora. Nema informacija dokle se stiglo u pregovorima, a B92 saznaje da približavanja stavova još uvek nema. Ekspertski tim crnogorske vlasti čine, iz DPS-a, Predrag Sekulić, Dragan Đurović, Željko Šturanović, a iz SDP-a Miodrag Iličković, Rifat Rastoder i Borislav Banović. Kada je reč o opoziciji, u ime SNP-a su prisutni Nenad Gošović, Velizar Kaluđerović, Savo Đurđevac, a u ime Demokratske srpske stranke Dragica Perović.

Gostujući u emisiji Poligraf, Evropski izaslanik za referendum Miroslav Lajčak izrazio je umereni optimizam da će dogovor biti postignut: "I jedna i druga strana pripremile su svoje pozicije u okviru tema koje smo zajednički identifikovali. Znači, nastavljamo sa tim procesu, tom dinamikom. Sada treba raditi na tome da se te pozicije približe."

Lajčak se sastao sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem. Tom prilikom, Vujanović je izrazio spremnost da u cilju "brzog i izvesnog" dogovora vlasti i opozicije, "na kratko" odloži podnošenje predloga o zakazivanju referenduma i skupštinsku raspravu o tom pitanju, koja je bila planiranan za 7. februar. Lajčak je demantovao tvrdnje da je odlučeno da referendum bude održan u aprilu: "Mi imamo proces, a proces ima svoju dinamiku, a ta dinamika će da pokaže kada je sve spremno da se to organizuje. Ja očekujem od jedne i druge strane da poštuju to, da su ušli u ceo proces sa namerom da učestvuju u tom procesu do kraja. EU je jasno rekla da ne želi nikakve jednostrane korake. Dakle, niko nije odlučio da će referendum biti u aprilu."

Stručni timovi vlasti i opozicije za pitanja posmatranja referendunskog procesa i medija nastaviće i sutra rad na usaglašavanju uslova za održavanje referenduma.

Vujanović: Odložiću skupštinku raspravu

Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović, saopštio je danas da je spreman da na kratko odloži podnošenje predloga o zakazivanju referenduma kao i skupštinsku raspravu o tom pitanju.

Vujanović je izaslaniku visokog predstavnika EU za referendum, Miroslavu Lajčaku, kazao da je u cilju brzog i izvesnog dogovora vlasti i opozicije spreman da zakaže novu vanrednu sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi se utvrdio datum referenduma i referendumsko pitanje.

Sednica skupštine na kojoj je trebalo da se raspiše referendum zakazana je za 7. februar na zahtev predsednika Crne Gore. Lajčak je ranije saopštio da ga za tad zakazana sednica ne obavezuje, kao i da je malo verovatno da će se do tog datuma završiti pregovori vlasti i opozicije i postići kompromis. Crnogorska opozicija ocenila je ranije da je zakazivanje sednice za 7. februar jednostrani čin i da predstavlja opstrukciju pregovora.

"Srbija će prihvatiti rezultate referenduma"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Atini da će Srbija prihvatiti rezultate referenduma o nezavisnosti Crne Gore, ukoliko na njemu bude učestvovala najmanje polovina upisanih birača, javlja AP.

"Zalažem se za opstanak državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali sam spreman da prihvatim odluku koja odražava volju naroda Crne Gore", rekao je Tadić posle razgovora sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom. On je kazao da je na referendumu potreban odziv više od 50 odsto birača upisanih u biračke spiskove, da bi se mogla proceniti volja naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: