Kako naterati Srbiju

Zamrzavanje pregovora sa EU bi bilo kazna koja bi Srbiju opet pretvorila u najizolovaniju državu JE, smatra Borut Šuklje.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.01.2006.

13:57

Default images

U komentaru u slovenačkom listu Finance, bivši ambasador Slovenije u Beogradu dodaje da su pismo koje su vlasti u Beogradu prošle sedmice dobile iz Vašingtona, briselski razgovori glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte i rezolucija Evropskog parlamenta upućeni na istu adresu i da sadrže istu političku dilemu o kazni i posledicama.

Šuklje podseća na to da je Karla del Ponte na sastancima s predstavnikom Evropske unije za proširenje Olijem Renom i predstavnikom EU za bezbednost Havijerom Solanom predložila da EU pripremi predlog suspenovanja pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa SCG zbog nedovoljne saradnje s Hasskim sudom, odnosno neizručivanja generala Ratka Mladića.

Suština razmišljanja o tom predlogu je, smatra Šuklje, pitanje kako će EU reagovati ako ta poslednja upozorenja ne budu urodila plodom. Zamrzavanje pregovora je bez sumnje najupadljivija kazna, koja bi Srbiju ponovo pretvorila u jednu od najizolovanijih država Jugoistočne Evrope, piše Šuklje i dodaje da bi zamrzavanje pregovora moglo da izazove upravo suprotne rezultate jer bi zatamnjivanje evropske perspektive moglo da ponovo ojača radikalne nacionalističke snage u Srbiji. Šuklje podseća da se radi o onim retrogradnim snagama koje su izazvale ratne vihore i kasnije bile suodgovorne za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Šuklje smatra da je, bez sumnje, najbolji izlaz iz postojeće situacije trenutno hapšenje i izručenje Mladića i da bi posledice zamrzavanja pregovora sa Srbijom snosio ceo region, za B92 javlja Jelica Greganović.

Austrija: SCG što pre da uđu u EU

Austrijski ambasador u SCG Gerhard Jandl kaže da će Austrija za vreme predsedavanja Evropskom unijom učiniti sve da Srbija i Crna Gora što pre postane članica EU.

Jandl je, na poslovnom ručku Američke privredne komore u Beogradu, rekao da je preduslov za to ispunjenje mnogih uslova, od kojih je najvažniji puna saradnja SCG sa Haškim tribunalom. "Nedavno sam upitan koliko je ozbiljno upozorenje da će pregovori Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom biti suspendovani ako saradnja sa Haškim tribunalom nije dovoljno dobra i odgovor je da je upozorenje veoma, veoma ozbiljno", objasnio je austrijski ambasador.

Prema njegovim rečima, odluka o tome koliko je dobra saradnja Srbije sa Haškim tribunalom neće zavisiti od Austrije već od Tribunala, koji ukoliko kaže da je nezadovoljavajuća, dovodi do toga da će Austrija morati da potraži posledice. On je izrazio očekivanje da će SCG uskoro ispuniti "političkom voljom" te uslove i da će "gospodu što pre isporučiti u Hag", dodajući da za to ima "ozbiljne najave i iz Vlade Srbije".

U slučaju da se referendumom Crna Gora odvoji od državne zajednice, prema rečima austrijskog ambasadora, Srbija ne bi trpela posledice sem u delu tehničkog prilagođavanja, dok bi Crna Gora bar nekoliko meseci morala da dokaže da je "diplomatsko preponaznatljiva kao nezavisna".

Austrijski ambasador potvrdio je i da će pregovori o statusu Kosova krenuti prvi put direktno polovinom februara, što će biti prvi direktni dijalog Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: