Ponovo na visokoj funkciji u MUP-u

Od 1. januara Upravom MUP-a Srbije za ratne zločine rukovodi načelnik koji je za vreme Miloševića zauzimao visoke funkcije.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2006.

17:14

Default images

Slobodan Borisavljević koji je u policiji u vreme Slobodana Miloševića zauzimao visoke funkcije i bio upućen u mnoge zločine koje je ta policija počinila, sada je ponovo na rukovodećem položaju u policiji. Zbog toga kako saznaje ekipa Insajdera, imenovanje Borisavljevića je u krugovima bliskim istražnim organima ocenjeno kao namera sadašnje vlasti i MUP-a da ometaju obradu ratnih zločina.

Slobodan Borisavljević je obavljao više važnih funkcija, a zanimljivo je da je bio zamenik šefa kabineta načelnika Javne bezbednosti, generala Vlastimira Đorđevića, koji je u bekstvu još od 2001. pošto su otkrivene hladnjače pune leševa Albanaca sa Kosova, a zbog čega ga traži i Haški tribunal.

Prema svedočenju Dragana Karleuše, koji je vodio istragu o hladnjači i masovnim grobnicama u Batajnici i Petrovom Selu, Slobodan Borisavljević je bio upoznat s počinjenim zločinima jer je prisustvovao sastanku na kom je Vlastimir Đorđević predočio upustva za takozvanu asanaciju terena koja je prethodno dobio od Slobodana Miloševića, Radomira Markovića i Vlajka Stojiljkovića.
Karleuša je izjavio da je Borisavljević, na njegov usmeni zahtev, ispričao kada se događaj odigrao, koga je obavestio, kako je došlo do informacije, šta se desilo s hladnjačom, kako se ona pojavila i isplivala, da se tamo nalaze leševi muškaraca, žene i dece, koga je o tome obavestio i kako je Đorđević o tome obavešten", naveo je Karleuša.

Borisavljević je i posle 5. oktobra uspeo da ostane na funkcijama u MUP-u, a posle formiranja Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala postaje zamenik načelnika Uprave. Ostaće zabeleženo i da je po objavljivanju dokumenta Ćuran, u novembru 2000, oštro zamerio medijima da su za organizatora ubistva Slavka Ćuruvije proglasili DB.

Borisavljević: Bez komentara

Gostujući u Vestima TV B92, Slobodan Borisavljević je na eksplicitno pitanje novinara da li je znao za ratne zločine na Kosovu o kojima je dugo ćutao, kazao da ne želi da komentariše izjavu Dragana Karleuše na suđenju Slobodanu Miloševiću o njegovoj upoznatosti sa tim zločinima tokom 1999. godine. Dodao je da je izjavu dao na usmeni zahtev Karleuše, u vreme dok je bio zamenik šefa kabineta Dušana Mihajlovića.

Borisavljević je dodao da je od 1999. godine do 2000. bio svezni funkcioner i da je uslov da bi se to moglo biti tada bila pripadnost vladajućoj političkoj opciji, te da je stoga u to vreme i samo tada bio i član JUL-a.

On je dodao da je 1. marta 2004. raspoređen na dužnost pomoćnika načelnika UBPOK-a za ratne zločine. Saradnju sa tužilaštvom za ratne zločine ocenio je kao prilično dobru i korektnu, sa stalnim kontaktima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: