Ninova nagrada Miru Vuksanoviću

Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman objavljen tokom 2005. godine je Miro Vuksanović za knjigu "Semolj zemlja".

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2006.

22:12

Default images

Predsednik žirija Petar Pijanović je na konferenciji za novinare rekao da je glasanje petočlanog žirija bilo neizvesno i da se do poslednjeg minuta nije znalo ko je dobitnik.U završni krug glasanja ušli su Vuksanovićev i roman Davida Albaharija "Pijavice", naveo je Pijanović i dodao da je pobednik izabran većinom glasova članova žirija.

Prema rečima Pijanovića, pored njega, za Vuksanovićev roman glasali su članovi žirija Aleksandar Jerkov i Ivan Negrišorac, dok su za Albaharijev roman glasali Tihomir Brajović i Dušan Marinković.

Pijanović je naglasio da Vuksanovićev roman "Semolj zemlja" sjedinjuje vrline tradicije i prošlosti sa savremenošću i novim poetičkim mogućnostima, što ga izdvaja iz ovogodišnje produkcije.

U užem izboru za nagradu, pored Vuksanovićevog i Albaharijevog romana, našla su se dela "Apsint" Gorana Milašinovića, "Ko plače" Sanje Domazet, "Utočište" Milice Mićić Dimovske, "Berlinsko okno" Saše Ilića i "Johann's 501" Mirjane Novaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: