Ninova nagrada Miru Vuksanoviću

Beograd -- Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman objavljen tokom 2005. godine je Miro Vuksanović za knjigu "Semolj zemlja".

Izvor: FoNet
Podeli

Predsednik žirija Petar Pijanović je na konferenciji za novinare rekao da je glasanje petočlanog žirija bilo neizvesno i da se do poslednjeg minuta nije znalo ko je dobitnik.U završni krug glasanja ušli su Vuksanovićev i roman Davida Albaharija "Pijavice", naveo je Pijanović i dodao da je pobednik izabran većinom glasova članova žirija.

Prema rečima Pijanovića, pored njega, za Vuksanovićev roman glasali su članovi žirija Aleksandar Jerkov i Ivan Negrišorac, dok su za Albaharijev roman glasali Tihomir Brajović i Dušan Marinković.

Pijanović je naglasio da Vuksanovićev roman "Semolj zemlja" sjedinjuje vrline tradicije i prošlosti sa savremenošću i novim poetičkim mogućnostima, što ga izdvaja iz ovogodišnje produkcije.

U užem izboru za nagradu, pored Vuksanovićevog i Albaharijevog romana, našla su se dela "Apsint" Gorana Milašinovića, "Ko plače" Sanje Domazet, "Utočište" Milice Mićić Dimovske, "Berlinsko okno" Saše Ilića i "Johann's 501" Mirjane Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 75 idi na stranu