Afera NBS: Tužbe i optužbe

Najnovija afera, otvorena hapšenjem viceguvernera Dejana Simića, došla je u fazu međusobnih tužbi i optužbi.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2006.

10:15

Default images

NBS podnela je krivične prijave protiv bivšeg direktora Kreditno-eksportne banke Sekule Pjevčevića i zastupnika te banke, advokata Aleksandra Lojpura, u vezi sa "otvorenim istražnim postupkom protiv viceguvernera Simića". Pjevčević je, na drugoj strani, optužio guvernera Radovana Jelašića i čelnike NBS da su pokušali da iznude mito od dva miliona evra akcionarima Kreditno-eksportne banke za vraćanje licence.

Jelašić je za B92 odbacio ove optužbe i rekao da se protiv njega ne vodi nikakva istraga. Podsetimo, viceguverner Dejan Simić uhapšen je zbog sumnje da je primio mito od 100.000 evra i istražni sudija mu je odredio pritvor do 30 dana.

Povodom hapšenja Simića guverner Jelašić kaže da on jeste odgovoran za ukupno poslovanje Narodne banke Srbije, ali ne i za "svakog pojedinca i za ono što neko radi van te institucije": "Hapšenje će izmeniti rad Narodne banke Srbije samo u smislu da ćemo promeniti način komunikacije jer smo do sada bili izloženi bezbrojnim pozivima. Od sada, komuniciraćemo isključivo pisanim putem, a i u drugim oblastima poslovanja, kod lizinga i osiguranja, uvešćemo komisije za odlučivanje jer se samo tako možemo odbraniti od eventualnih napada", kaže Jelašić.

Advokat Sava Anđelković, koji zastupa pritvorenog viceguvernera, najavio je da će u utorak uložiti žalbe na rešenje o pritvoru i sporovođenju istrage protiv svog klijenta. O žalbama će odlučivati Krivično veće Okružnog suda u Beogradu, za tri do sedam dana po prijemu.

Zagrađanin delimično priznao?

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Vladimir Zagrađanin, koji se sumnjiči za posredovanje u davanju mita, delimično je priznao ono što mu se stavlja na teret, piše "Politika".

Dnevnik navodi da je on tokom saslušanja priznao da je 11. januara uzeo 100.000 evra od predstavnika TBI grupe Vladimira Cizelja, koji mu je rekao da treba da ga odnese viceguverneru Dejanu Simiću.

"Cizelj mi je rekao da mu je neko iz NBS tražio dva miliona evra. Uvek je isticao da je u pitanju Jelašić i da on to traži preko nekih ljudi, ali mi nije pominjao njihova imena", prenosi list detalje odbrane funkcionera SPS-a.

On je naveo da ga je Cizelj zamolio da "odnese neku aktovku kod Simića", rekavši da tu ima 100.000 evra, ali je istakao da nije video novac. "Kofer koji sam doneo od Cizelja bio je u nekoj plastičnoj kesi. Kada sam došao u stan, kesu sam stavio na tabure pored fotelje u kojoj sam sedeo", navodi "Politika" navodne reči Zagrađanina.

Dačić: Bojim se za Zagrađanina

Predsednik Glavnog odbora SPS-a Ivica Dačić tvrdi da nije znao za torbu sa 100.000 evra u stanu viceguvernera Dejana Simića, a da je čuo da je funkcioner SPS-a Vladan Zagrađanin imao dogovor sa policijom da preda novac Simiću. Dačić, koji je Simićev stan napustio samo nekoliko minuta pre upada policije, ocenio je za "Glas javnosti" da policija nije dobro odradila ovaj posao i da se boji da Zagrađanin u tom slučaju ne bude zloupotrebljen.

"Ništa nisam znao o torbi sa 100.000 evra koja se nalazila u stanu viceguvernera Dejana Simića u trenutku kada je policija upala u njegov stan", rekao je Dačić."Uostalom, i direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević je potvrdio da Zagrađanin nije kriv, jer je on po dogovoru sa policijom trebalo taj novac da preda Simiću. Zato mi nije jasno zašto je policija upala u stan pre nego što je Zagrađanin izašao", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: