Uhapšen viceguverner NBS

Viceguverner NBS-a Dejan Simić uhapšen je zbog sumnje da je primio mito od 100.000 evra; uhapšen i direktor SPS-a. Advokat: nema dokaza.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

11:35

Default images

MUP Srbije je saopštio da je Simiću, pošto je saslušan u prisustvu tužioca i advokata, određen dvodnevni pritvor, kao i da će uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu. U vezi sa ovim slučajem uhapšen je i direktor SPS-a Vladan Zagrađanin.

Prema saznanjima B92 u pitanju je mito koji je nudila TBI grupa, akcionar Kreditno eksportne banke iz Beograda, kojoj je Narodna banka Srbije februara 2005. godine zabranila rad.

Kako saznaje B92, viceguverner je uhapšen u svom stanu. Njemu su juče u poseti bili funkcioneri SPS-a Ivica Dačić i Vladan Zagrađanin, koji je direktor te partije i čovek od najvećeg poverenja Slobodana Miloševića.

Simić je u iskazu naveo da u trenutku ulaska policije u njegov stan Ivica Dačić nije bio prisutan. U tom iskazu, u koji je B92 imao uvid, navodi se da se u prostoriji u kojoj su on i Zagrađanin razgovarali nalazila kesa u kojoj je bio kofer sa 100.000 evra, a čiji je vlasnik Zagrađanin.

Simić u iskazu odbacuje bilo kakvu vezu sa donetim novcem tvrdeći da za njega nije znao sve do momenta kada je policija ušla u njegov stan sa nalogom za pretres.

O tome govori i advokat viceguvernera Sava Anđelković: "Kada su ušli tačno su znali da pitaju čija je ovo torba. Simić je rekao, ne znam, nije moja torba. Onda je ovaj drugi čovek rekao da je torba njegova. On je takođe priveden. Rekao je to je moja torba, to je moj novac. Ja sam ga primio od mojih poslovnih prijatelja. Idem kući, ali sam svratio kod prijatelja ovde da popijem piće".

U iskazu Dejana Simića navodi se da su Dačić i Zagrađanin – koji su kumovi – u njegov stan došli "isključivo u prijateljsku posetu na čašu vina". On navodi i da je Dačić, tom prilikom, nosio malu torbicu, a Zagrađanin neku torbu i kesu, a da su tokom susreta razgovarali o tome "kako je lepo uređen stan i o životu uopšte". U Simićevom iskazu se navodi da je tokom razgovora pomenuta i TBI grupa, odnosno pitanje likvidacije banke čiji ona akcionar. TBI grupa se pominje u iskazu još i kao jedna od tema o kojoj su telefonom razgovarali, sada već pritvoreni, Simić i Zagrađanin.

Advokat viceguvernera centralne banke Sava Anđelković izjavio je da ne postoje dokazi da je njegov klijent kriv za ugovaranje i primanje mita i najavio žalbu na rešenje o njegovom pritvoru. Uz kritike izrečene na račun ministra policije zbog izjave koju je dao, Anđelković je istakao da prilikom sinoćnjeg privođenja "nije utvrđen nijedan dokaz da postoji osnovana sumnja da je Simić bilo šta ugovarao, primio ili da je trebalo nekome da da": "Gospodin Dejan Simić je viceguverner koji ima sasvim drugu kompetenciju u Narodnoj banci Srbije, tako da on primi mito jeste isto kao kad bi čistačica primila mito da dozvoli rad neke banke, jer on nema ta ovlašćenja. Isključivo je ovlašćenje guvernera NBS da da licencu i da eventualno donese rešenje o ukidanju licence i otvaranju likvidacije".

Narodna banka Srbije još ne raspolaže zvaničnim informacijama o razlozima zbog kojih je viceguverner Dejan Simić zadržan u pritvoru.

Ko su Simić i Zagrađanin

Dejan Simić je tu funkciju počeo da obavlja 10. septembra 2004. godine.  Pre toga je u oblasti bankarstva i finansijskih tržišta bio angažovan kao savetnik Agencije za sanaciju banaka i NBS u pregovorima sa međunarodnom finansijskom korporacijom. Tridesetosmogodišnji Simić bio je savetnik više banaka i domaćih i stranih preduzeća u finansiranju projekata u Srbiji u oblasti bankarskog i poslovnog prava.

Vladan Zagrađanin, osim kao prvi čovek od poverenja Slobodana Miloševića i direktor SPS-a, poznat je i po tome što je bio predsednik Omladinskog saveta Beograda, ali i jedan od onih koji su odmah po početku bombardovanja 1999. godine upali u prostorije Radija B92 i zabranili njegov rad.

Jočić: Odlučna borba protiv korupcije

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da je Simićevo hapšenje rezultat "odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije": "Za Vladu Srbije borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanje pravne države predstavlja interes zemlje. Policija će u ovom velikom poslu ispuniti veliki deo obaveza, kako bi svi koji su se ogrešili o zakon bili privedeni pravdi. Tu neće biti zaštićenih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: