Presedan patrijarha SPC

Patrijarh Pavle pisao Bojanu Pajtiću i protestovao zbog sve češćih napada na SPC u Vojvodini, u kojima prednjači Čanak, tvrdi Pavle.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2006.

09:45

Default images

Pominjući napade na pravoslavne hramove, patrijarh SPC je izdvojio Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao inspiratora i duhovnog pokrovitelja tih napada, što je prvi put da patrijarh imenom i prezimenom označava nekog političara.

U pismu objavljenom na Internet-sajtu SPC patrijarh Pavle od predsednika Izvrnog veća Vojvodine traži preduzimanje mera koje će onemogućiti fizičke napade na SPC, njene hramove, sveštenstvo i vernike u Vojvodini. Pismo počinje opisivanjem incidenta koji se dogodio pre mesec dana u crkvi Svetog Arhangela Gavrila u vojvođanskom selu Grabovo. Tri mladića noću su obila crkvu i skinula deo bakarnog lima kojim je bio pokriven njen krov. U pismu se kaže da je to samo jedan od brojnih nasrtaja na pravoslavne crkvene objekte u Vojvodini i da je to povezano s govorom mržnje koji šire određeni vojvođanski političari i predstavnici nevladinih organizacija.

Predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić izjavio je da je odgovorio patrijarhu Pavlu na pismo objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, ali nije saopštio sadržaj odgovora. Pajtić je naveo i da pismo patrijarha još nije dobio, javio je Radio 021, a prenosi FoNet.

Čanak sumnja

Patrijarh u pismu izdvaja Nenada Čanka kao jednog od duhovnih pokrovitelja i inspratora napada na crkvu. Čanak, pak, u izjavi Beti, kaže da je pismo video samo na sajtu SPC i da sumnja u njegovu verodostojnost.

"Moram sačekati da pismo stigne u Izvršno veće jer sam razgovarao s Pajtićem i on mi je potvrdio da nikakvo pismo slične sadržine nije došlo do njegovih ruku. Ne mogu da verujem jer to je prvi put u mnogo stotina godina da se neko imenom i prezimenom pominje u poslanici patrijarha", kaže Čanak.

Đorđević: Nije dobro

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da napada na religiozne objekte u Vojvodini ima dosta, ali da žrtva tih napada nije samo SPC. On kaže da je čudno i neprimereno da patrijarh krivicu svaljuje na jednu političku ličnost.

"Da li se tu radi o nekom nesporazumu, da li tu postoje neki drugi motivi koji su patrijarha pokrenuli da apostrofira jednu istaknutu ličnost vojvođanskog javnog života, po mom uverenju bez dovoljnih razloga, u to ovog momenta ne mogu da ulazim, ali mislim da postupak nije dobar i da će u javnosti ojačati tenzije", kaže Đorđević.

Patrijaršija: Autentično pismo

Iz Patrijaršije je potvrđeno da je pismo autentično, ali B92 nije mogao da stupi u kontakt s bilo kim ko bi obrazložio stavove iz spornog pisma. Bojan Pajtić je izjavio da ne može da veruje da je pismo objavljeno prvo na sajtu SPC, a da će ga on tek naknadno dobiti i dodao da će na pismo odgovoriti kad ga bude dobio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: