Tadić u Kravicama

Predsednik Srbije Boris Tadić u poseti je selu Kravice kod Bratunca, gde su tokom rata u BiH muslimanske snage ubile 49 Srba.

Izvor: B92, RTS

Subota, 07.01.2006.

13:58

Default images

7. januara 1993. ubijeno je 49 civila, a 86 je tada ranjeno. Više od 30 sela i zaselaka oko Kravice je spaljeno, a srušeno je 750 stambenih i 13 društvenih objekata, od kojih je obnovljena četvrtina. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u Bratuncu da "ne samo mi, već i svet mora da zna za patnju i našeg naroda, i da imamo pravo na tu istinu, iznad svega zbog onih koji su izgubili živote u ratu u BiH".

U Kravicama kod Bratunca je na spomen-obeležje položio venac za 3.280 srpskih žrtva iz srednjeg Podrinja, koje su 1992. i 1993. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom haškog optuženika Nasera Orića. Za taj zločin niko nije osuđen, ali je Haški tribunal podigao optužnicu protiv Orića, ratnog komandanta muslimanskih jedinica.

Tadić je posetio Bratunac povodom obeležavanja 13. godina od ubistva srpskih civila u tom kraju. On je posetio spomen-sobu u Bratuncu, gde je su izložene fotografije 650 boraca Vojske Republike Srpske iz Bratunca, poginulih u ratu od 1992. do 1995. Kako je saopšteno agenciji Beta iz kabineta predsednika Srbije, Tadić je posetio spomen sobu u Bratuncu i razgovarao sa članovima porodica žrtava, koji su mu opisali svoje tragedije.

Tadić je u spomen knjigu upisao da je to "spomen soba naše nesreće i našeg stradanja". "Ne samo mi, već i čitav svet mora da zna za patnju i našeg naroda. Imamo pravo na tu istinu iznad svega zbog onih koji su izgubili život u ovom ratu. Večna slava svim poginulim i moje večno poštovanje", zapisao je Tadić.
Postavljanje kamena temeljca za spomenik 2001. (arhiva, Fonet)
On je, sa predsednikom Republike Srpske Draganom Čavićem i ministrom inostranih poslova BiH Mladenom Ivanićem, razgovarao sa članovima porodica bratunačkih žrtava. Tadić je u Crkvi svetih Pavla i Petra prisustvovao parastosu bratunačkim žrtvama, a zatim na groblju u Kravicama položio venac žrtvama. Tu priliku Tadić je iskoristio da na kraju kratko razgovarao sa Čavićem i Ivanićem o glavnim političkim temama Srbije, BiH i Republike Srpske.

Prošle godine, predsednik Tadić je odao počast jasenovačkim žrtvama u Gradini i žrtvama srebreničkih muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: