SCG: Doček 2006. na trgovima

Na ulicama i trgovima Beograda večeras će biti održana najveća proslava Nove godine - očekuje se oko pola miliona posetilaca.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2005.

17:15

Default images

Kulturno umetnički program organizovan je na četiri bine koje će biti postavljene na Trgu Republike, na Terazijama i u Knez Mihailovoj ulici gde program počinje u 21.30 i na bini ispred Skupštine SCG na kojoj će koncert početi u 22 časa.

Na bini na Trgu Republike nastupiće američka džez-soul pevačica Keti Otrej, a posle nje specijalni gost, romska pevačica iz Makedonije Esma Redžepova, koju smatraju "kraljicom romske muzike". Kod spomenika kneza Mihailu će nastupiti i Luis, Kubizmo i Del Arno Bend.

Na Terazijama će svirati slovenačka grupa Make Up 2, Ortodox Celts, Vroom, E-Play i Đorđe David & Gang. Glavni događaj biće nastup hrvatske grupe Psihomodo pop, u jedan sat posle ponoći.

U Knez Mihajlovoj će nastupiti Tir na nog, Perpetuum mobile, So Sabi, Irish Stew i Quintecho, a ispred Skupštine SCG - Van Gog, Sunshine, brazilska pevačica Salome de Bahia, DJ Mellow i DJ Vladimir Vujičić.

Zone oko bina biće zatvorene za saobraćaj u 20 sati, dok će zona ispred Skupštine SCG biti zatvorena u 21 sat.

Za prvi dan 2006. godine najavljena je već tradicionalna "Ulica otvorenog srca", u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici. Njeni posetioci moći će da ostave poklone i novčane priloge za decu izbeglu sa Kosova i Metohija, koja su smeštena u motelu "Atina" kod Kruševca.

Gradske vlasti procenjuju da će Novu godinu na ulicama i trgovima Beograda dočekati oko pola miliona ljudi.

Sva mesta u beogradskim lokalima su rasprodata, a menadžeri klubova i restorana tvrde da je veliki broj onih koji su poslednjeg dana potražili slobodan sto. Ove godine novogodišnju noć u Beogradu, provešće i veliki broj stranaca medju kojima su najbrojniji Slovenci, a očekuju se i Grci, Holanđani... Sva mesta popunjena su i u Skadarliji, u kojoj su kako kažu ugostitelji nekih kafana, rezervacije završene i desetak dana pre dočeka.

Ogromno interesovanje vlada i za beogradske splavove, koji već tradicionalno nude provod uz hitove narodne muzike. Ovoga puta, neki splavovi će čitav ugođaj upotpuniti trbušnim plesom.

Novi Sad: Očekuje se oko 50.000 građana

U vojvođanskim gradovima, kao i svake godine, centralne manifestacije dočeka Nove godine organizuju se na gradskim trgovima. Najviše ljudi očekuje se na novosadskim ulicama kojima tokom novogodišnje noći prođe i do 50.000 ljudi. U Novom Sadu program počinje u 22 časa, a nastupiće Zvonko Bogdan, Vlado Georgijev i Ognjen Radivojević.

Kako je saopšteno, za organizaciju dočeka Nove godine iz budžeta grada izdvojeno je oko 13,5 miliona dinara. Organizatori su saopštili da će na Trg slobode biti zabranjeno donošenje staklene ambalaže i petardi. Za obezbeđenje posetilaca će biti zaduženi pripadnici policije i privatnih agencija za obezbeđenje.

CG: Centralna proslava u Budvi

Seve peva u Budvi
Doček Nove godine u Crnoj Gori dominantno je organizovan na gradskim trgovima, uz učešće domaćih i zabavljača iz regiona. Centralna proslava je organizovana na budvanskom gradskom trgu gde će nastupati Severina, Bajaga i instruktori, Haris Džinović i Vlado Georgijev. Na podgoričkom trgu Slobode nastupiće uz domaće izvođače i Zdravko Čolić, a u Nikšiću, između ostalih, hrvatska grupa Magazin.

Organizacija koncerata na otvorenom uglavnom je realizovana od strane lokalnih samouprava ovih gradova, što je opštine koštalo više stotina hiljada evra. Međutim, gradski oci su procenili da će i zarada biti višestruko veća. Takođe, doček Nove godine je organizovan i u planinskim hotelima i ski centrima na severu Crne Gore. Hotelijeri tvrde da će ove godine biti zabeležen najveći broj gostiju do sada.

A sada nešto sasvim drugačije...

Stanovnici usamljenih srpskih enklava na jugu Kosova sa dosta zebnje išćekuju 2006, ali zato mališani koji žive u tim naseljima pokušavaju da Novu godinu dočekaju kao da žive bilo gde drugde u Srbiji.

I kada se živi u enklavi, Nova godina je vreme za slavlje. Ali, pre nego što deca uđu u svoju školu, momci iz KFOR-a moraju da se uvere da je sve bezbedno. Tačno sedamdesetdvoje dece, zajedno sa oko osamstotina odraslih, živi u enklavi Velika Hoča, na samom jugu Kosova i Metohije. Pokušavaju da vode normalan život, koliko god je to moguće.

Deda Mraz šestu godinu zaredom nije uspeo da se probije do Velike Hoče. Novinari B92 su ga uspešno odmenili, pa mališani ipak u 2006. ulaze sa novim igračkama. "Želim da budem srećna i da imam slobodu", iskazala je jedna devojka najveću želju svih stanovnika.

U istorijskom ambijentu sela u kojem skoro da ima više starih crkava nego običnih kuća, stanovnici se nadaju da ih država Srbija, ali i međunarodna zajednica neće ostaviti na cedilu. Kažu da ih je savladao umor od razmišljanja kakva će biti konačna sudbina pokrajne. "Ove prethodne godine su bile dosta mračne za sve nas i za ovu decu. Nadamo se da će nam u 2006. biti bolje i da će da bude više dece", kaže nastavnik Gavrilo Kujundžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: