Ne očekuju se poplave u Banatu

Veliki vodeni talas u reci Tamiš danas će doći do granice Srbije, ali stručnjaci ne očekuju poplave.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.12.2005.

09:47

Default images

Vodeni talas je pre nekoliko dana krenuo koritom reke Tamiš od Karpata u Rumuniji, a očekuje se da će danas nivo vode porasti u Srbiji. Nivo vode u reci Tamiš kod granice sa Rumunjom iznosi 596 centimetara i ne preti opasnost od prelivanja ili probijanja bedema prema obližnjem selu Jaša Tomić, kaže direktor "Voda Vojvodine" Branislav Radanović.

Tokom dana veći vodeni talas preliće se iz rumunskog dela ove reke, ali po proceni stručnjaka neće ugroziti pogranični deo na srpskoj strani i nivo vode neće preći 600 centimetara, rekao je Radanović agenciji Beta.

Vanredno stanje odbrane od poplava u ovom području proglašava se tek kada nivo vode iznosi 600 centimetara, ali su stručnjaci i timovi "Voda Vojvodine" uz pomoć mehanizacije počeli su radove na pojačavanju bedema u pograničnom delu Tamiša u dužini od 2.800 metara.

Radanović kaže da će ti radovi trajati nekoliko dana, ali da to nije trajno rešenje i da se do proleća, kada se sa Karpata u Rumuniji slivaju velike količine vode u reku Tamiš, mora realizovati postojeći projekat gradnje bezbednosnog sistema u priobalju Tamiša u Srbiji, od granice sa Rumunjom u dužini od desetak kilometara.

"Vode Vojvodine" su zbog toga aktuelizovale pitanje finansijskih obaveza Vlade Srbije prema tom preduzeću. "Vlada nam duguje 337 miliona dinara, od kojih su 228 miliona troškovi redovnog održavanja, a ostatak su troškovi odbrane od ovogodišnjih poplava", kaže Radanović upozoravajući da se trajno rešavanje bezbednosti pograničnog dela Banata ne može rešavati dok se ti finansijski problemi "Voda Vojvodine" ne reše.

Podsetimo, u aprilu ove godine, kada je probijena brana i kada je poplavljeno selo Jaša Tomić, nivo Tamiša je iznosio 844 centimetara. Sada je krizni štab opštine Sečanj uveo je zbog sličnih vanrednih okolnosti posebna dežurstva tokom narednih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: