CG referendum u 2006. - siguran

Milo Đukanović najavio je da će nakon referenduma promeniti profesiju, bez obzira na njegov ishod.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.12.2005.

12:39

Default images

Poslednjeg dana 2005. godine, putem medija su se oglasili gotovo svi politički lideri u Crnoj Gori koji su jedinstveno konstatovali da će 2006. godina biti ključna za Crnu Goru. Najviši državni funkcioneri su uvereni da će referendum o državnom statusu biti održan u aprilu i da će nesporna većina građana glasati za nezavisnost.

Na drugoj strani, jedan od opozicionih lidera Predrag Bulatović je saopštio da se predstojeći pregovori o referendumskim pravilima mogu završiti za jedan dan ukoliko je vlast spremna za slobodan i fer referendum. Bulatovic je ocenio da bi unapred dat stav opozicije da će bojkotovati sve u vezi referenduma bila krupna usluga namerama vlasti u Crnoj Gori.

U anketi dnevnog lista Vijesti na pitanje čime će se baviti nakon referenduma o državnom statusu premijer Milo Đukanović je rekao da će promeniti profesiju bez obzira na ishod referenduma. Đukanović nije precizirao o kakvom se angažmanu radi.

Marović: Očekujem konsenzus

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović izjavio je da će referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore sigurno biti održan 2006. godine. On je naveo da je, bez obzira na njegov rezultat, važno da Srbija i Crna Gora ostanu u dobrim odnosima.
Marović je za podgorički Dan kazao da očekuje da će svi relevantni politički faktori u Crnoj Gori postići konsenzus o referendumskom procesu i da će se doći do rezultata koji će izraziti legitimnu volju većine, koja bi bila temelj stabilnosti.

Lajčak: Ozbiljno shvaćeni zahtevi EU

Specijalni izaslanik Havijera Solane za pitanje crnogorskog referenduma Miroslav Lajčak ocenio je da je dobro što su predstavnici vlasti i opozicije u Crnoj Gori ozbiljno shvatili zahteve EU o neophodnosti dijaloga o uslovima za održavanje referenduma.

Lajčak je za Pobjedu kazao da će taj proces najverovatnije teći u formi zajedničkih pregovora predstavnika vlasti i opozicije pod medijatorstvom EU, konkretno njegovim, i da će se po pojedinim pitanjima uključiti i međunarodni eksperti.

Upitan zašto je izjavio da je oprezni optimista po pitanju dogovora, on je kazao da optimista zbog toga što je većina ključnih faktora spremna da traži kompromis. "Opreznost proističe iz činjenice da sam svestan komplikovanosti tih pregovora i udaljenosti stavova pojedinih aktera u ovom trenutku", kazao je Lajčak.

I Bulatović menja profesiju

I lider najjače opozicione partije, Socijalističke narodne partije, Predrag Bulatović razmišlja o svom daljem angžmanu, bez obzira na epilog referenduma.

"U slučaju da se referendum odvija na demokratski i normalan način i da pobedi opcija za državnu zajednicu potpuno je jasno da će tada SNP biti vodeća u Crnoj Gori. I u tom slučaju ću razmisliti o svojoj poziciji, i u partiji i uopšte u životu", kazao je Bulatović.

"U slučaju da pobedi opcija za nezavisnost, takođe, verujem da će SNP imati značajno polje delovanja kao partija socijaldemokratske orijentacije. A moja lična pozicija bi bila najmanje bitna. U tom trenutku bih povukao konsekvence koje bi bile dostojne jednog odgovornog političara", ističe Bulatović.

Krgović: Nezavisnost bez posledica na ekonomiju

Predsednik Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović ocenio je da eventualno proglašenje nezavisnosti Crne Gore neće imati neke značajnije posledice na crnogorsku ekonomiju.

Krgović je za Pobjedu kazao da u državnoj zajednici već postoje dva monetarna sistema, kao u dve nezavisne države, da je zaokružen i nezavistan carinski sistem i poreska politika sa potpuno samostalnim budzetom.

On je kazao i da Crna Gora isključivo svojim novcem finansira obaveze prema međunarodnim poveriocima. "To znači da se svi javni rashodi finansiraju iz crnogorskog budžeta na bazi prihoda prikupljenih na teritoriji Crne Gore. To takođe znači da je Crna Gora u ekonomskom smislu već sada potpuno nezavisna, jer postoje izgrađene institucije i ekonomija funkcioniše na globalnom tržištu", kazao je Krgović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: