Tadić: Nisam video Mladićev dosije

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije imao uvid u dosije haškog optuženika Ratka Mladića dok je bio ministar odbrane.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2005.

10:20

Default images

Tadić je za "Politiku" rekao da ne zna ni ko je penzionisao Mladića. Na pitanje da li je Mladića penzionisao Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik Jugoslavije, Tadić je odgovorio da ovog trenutka nema uvid u taj podatak. Tadić je uveren da Vlada Srbije čini sve što može, da ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu.

Tadić je rekao da, ukoliko je Mladić u inostranstvu, onda bi se saradnja sa Haškim tribunalom svodila na "isto ono što je Hrvatska uradila i što meni strani državnici kažu kao primedbu što to nismo uradili". "Jer hrvatske obaveštajne službe su uticale da otkriju španskoj policiji lokaciju hrvatskog generala Ante Gotovine", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li se nešto slično čini u našoj zemlji, imajući u vidu najnoviju priču da policija zna ko su Mladićevi pomagači, Tadić je odgovorio da ne želi da komentariše. "Ja ovog trenutka, zbog toga što nemam dovoljno kvalitetnih informacija, želim da se uzdržim od komentara. U nastupima nekoliko odgovornih ljudi, kriju se određene pretpostavke... Ako neko proziva potencijalne jatake, onda se postavlja pitanje zašto ništa u krivično-pravnom smislu ne preduzima protiv njih", rekao je Tadić.

"Nije mi bilo prijatno"

Predsednik Srbije kaže da mu nije bilo prijatno da sedi pored vladike Pahomija na sastanku o statusu Kosova. "To meni svakako nije činilo ugodnost tokom sastanka, jer nemam običaj da sa bilo kim ko je optužen u nekom procesu vodim bilo kakav politički razgovor. To je moj principijelan stav i nadam se da se to ubuduće neće dešavati. Pri čemu ne prejudiciram bilo čiju krivicu", rekao je predsednik Srbije za Politiku.

On smatra da o određenim društvenim pitanjima i crkva treba da se pita, što ne znači da crkva treba da se pita i o svim državnim pitanjima: “Jedno od pitanja o kojima crkva treba da se pita jeste Kosovo, jer je to praktično jedina institucija koja poslednjih šest godina postoji i funkcioniše na Kosovu. I crkva, naravno, sa punim pravom treba da iskaže svoj stav o budućem vlastitom statusu tokom definisanja buduće odluke o statusu Kosova. Ono što je problem tog sastanka, jeste to što je crkva na sastanak poslala i sveštenike koji su pod određenim krivičnim procesima, kao što je vladika Pahomije.”

Vladika Pahomije, odnosno Tomislav Gačić, optužen je za seksualno zlostavljanje dečaka. On se na poslednjem nastavaku glavnog pretresa u tom slučaju on se nije pojavio, kako je njegov advokat naveo, jer je bio na lečenju, iako je prisustvovao sednicama Komisije za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: