I Mobtel tema za godinu novu

Zvaničnici Austrije, zemlje koja sutra preuzima predsedavanje EU, najavili su slanje protestne note Vladi Srbije zbog Mobtela.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2005.

09:44

Default images

Portparol Ministarstva za saobraćaj Martin Štandl je rekao da oduzimanje licence Mobtelu predstavlja kršenje i srpskog zakona o telekomunikacijama i bilateralnog sporazuma o zaštiti investicija, zaključen 2001. godine. Austrijski vicekancelar i ministar za saobraćaj i infrastrukturu Hubert Gorbah uputiće protestnu notu Vladi Srbije zbog oduzimanja licence Mobtelu.

Austrijsko ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu ocenilo je da će, ako Vlada Srbije ostane pri oduzimanju licence kompaniji Mobtel, to predstavljati fatalan signal za druge međunarodne i austrijske investitore.

Podsećamo, austrijski investitori Martin Šlaf, Josef Traus i Herbert Kordt, koji su od BK trejda otkupili udeo u Mobtelu, najavili su da će preduzeti sve neophodne pravne mere protiv mera Vlade s punim poverenjem u pravosudne organe Srbije.

Međutim, ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da oduzimanje licence kompaniji Mobtel neće ugroziti interese stranih investitora i najavio da će biti nastavljeni razgovori s vlasnikom kompanije, austrijskim biznismenom Martinom Šlafom. Bubalo je u izjavi agenciji Beta rekao da je ovde u pitanju delovanje pravne države, a da je Šlaf od početka znao da ovde ima puno nerešenih odnosa, da je ovaj ceo aranžman pod dva arbitražna procesa i pod nekoliko sudskih procesa u zemlji.

Karić: U ugovoru se ne pominje licenca

Predsednik Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić se danas oglasio stranačkim saopštenjem u kom kaže da su ugovore o saradnji Mobtela i Mobikosa potpisali direktori te dve kompanije i da se u njima ne pominje prenošenje licence za obavljanje telekomunikacija.

"Istina je da su tipski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koja podrazumeva održavanje mreže i distribuciju vaučera na Kosovu i Metohiji potpisali generalni direktori dve kompanije", stoji u saopštenju PSS-a.

Saglasnost za potpisivanje ugovora data je još marta 2003. godine, kada je "Mobtel" bio pod prinudnom upravom tadašnje Vlade Srbije, a ugovor je počeo da se realizuje u decembru 2003. godine. Mobtel je posle četiri meseca jednostrano raskinuo ugovor, jer druga strana nije bila u mogućnosti da realizuje potpisane obaveze, kaže se u saopštenju.

"Vojislav Koštunica, pored toga što je premijer, juče je postao glavni urednike najvećeg dela štampanih i elektronskih medija u Srbiji. Takvim potezom, Vojislav Koštunica vratio je srpsko novinarstvo u 1948. godinu", piše u saopštenju PSS-a.

Šta je država čekala

Nakon oduzimanja licence Mobtelu zbog ugovora koji je ta firma potpisala pre dve godine sa vlasnikom kosovske firme Mobikos, Ekremom Lukom, ostalo je nejasno zašto je država čekala toliko dugo, ako je procenjeno da tu nešto nije po zakonu.

Ministar za privredu i privatizaciju, Predrag Bubalo, objasnio je, u emisiji Poligraf, da je problem taj što ugovor ne postoji nigde u državnoj dokumentaciji: "Čak odluku Upravni odbor nikada nije doneo. Potpisao ju je ovlašćeni zastupnik, Englez Harpur, mislim da se tako zove. Ali, za tim čovekom se traga, biće priveden na saslušanje. Nigde u dokumentaciji ovaj ugovor sa naše strane u Srbiji ne postoji. Imali smo nagoveštaj, bilo je u medijima, međutim, pretpostavljena krivica bez materijalnih dokaza ne znači ništa."  

Bubalo kaže da je država ponovo vlasnik licence, a administrativni operater je Telekom: "Tražilo se rešenje da svi korisnici mreže Mobtelovih usluga nemaju nikakve štete, da zaposleni i veliki broj banaka-poverilaca takođe nemaju štete. 16. januara je rok za podnošenje ponuda strateškog savetnika za telekomunikacije. Izabraćemo jednu renomiranu kuću, jer od onih koji su do sada u procesu sve su vrlo kvalifikovane kompanije."

Prese: Oduzimanje licence - autogol za Srbiju

Srpska vlada se nalazi na najboljem putu da tokom ekonomskog približavanja Evropi ode na pogrešnu stranu, ocenjuje bečki dnevnik "Prese" povodom odluke o oduzimanju licence Mobtelu.

"Samo 600 kilometara vožnje dele Beč i Beograd. Međutim, ekonomski glavni grad Srbije trenutno je od Evrope udaljen koliko i Moskva, koja jeftinim pretnjama oko isporuke gasa nervira Evropu", piše list, prenosi Beta.

"Prese" ocenjuje da je odluka Vlade Srbije da oduzme licencu Mobtelu dokaz ili nedovoljnog razumevanja ili panike. "Vlada Vojislava Koštunice očigledno se nalazi pred gubitkom većine u skupštini. Borbu za vlast preko leđa preduzeća, koje je ranije bilo u vlasništvu političkog protivnika Bogoljuba Karića, a u međuvremenu je prodato austrijskim investitorima, jeste glupost", navodi list.

Bečki dnevnik ocenjuje da je "krhka biljčica međunarodnog poverenja u Srbiji ove godine prvi put malo procvetala", ali da će ovom "političkom akcijom" ubrzo biti uništena.

List postavlja pitanje zašto bi koncerni poput OMV-a ili Mobilkoma investirao milijarde u zemlju u kojoj njihov novac nije siguran. "Srpska vlada svojoj zemlji nije napravila nikakvu uslugu i trebalo bi da svoju pogrešnu odluku što pre ispravi", zaključuje "Prese".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: