Uskoro nova kosovska ministarstva

Formiranje ministarstava pravde i policije u kosovskoj vladi se odlaže za nekoliko dana, kažu u UNMIK-u.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2005.

15:16

Default images

Dva nova ministarstva Vlade Kosova, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo pravde Kosova, sačekaće još malo do formiranja. Albanski političari su očekivali da će danas u Skupštinu Kosova iz kancelarije UN-a u Njujorku stići nalog ili zvanično odobrenje za formiranje ta dva ministarstva, ali je od međunarodne zajednice stiglo objašnjenje da će se to desiti narednih dana.

Novinarka KiM Radija Marijana Simić iz Prištine javlja da je portparol UNMIK-a Niradž Sing potvrdio da će UN najverovatnije sutra ili u naredna dva dana odobriti ovaj postupak, a Skupština Kosova bi možda bi već za dva dana trebalo da izabere nove ministre i program rada dva nova ministarstva. Po Rezoluciji 1244 formiranje ova dva ministarstva bio bi ilegalni čin, jer su spoljna politika, pravosuđe i policija tzv. rezervisana vlast. Iz međunarodnih krugova saznajemo da je UNMIK blagonaklon toj ideji, jer se pokušava napraviti nešto što neće biti pravo ministarstvo, zato što je to privremena Vlada, tako da mora postojati nivo kontrole od strane UNMIK-a.

Iako se za formiranje kosovskih ministarstava znalo još od letos, reakcije Beograda i kosovskih srba pokrenute su tek ovih dana, odnosno u trenutku kada se samo čeka zvanična potvrda UN-a. Što se tiče kosovskih Srba, jedan od njihovih predstavnika Ranđel Nojkić za B92 navodi da je reč o jednostranoj odluci šefa UNMIK-a i kosovskih Albanaca: "Opravdanja nema s obzirom da su Srbi i do sad imali veoma rezervisan stav prema pravosuđu i policiji kada su u pitanju mnoga krivična dela. Vi znate da se zadnjih dana, zadnjih meseci dešavalo dosta napada na Srbe, počinioci nisu uhvaćeni. Jasno je pitanje i jasna je sumnja da ukoliko pređe to u nadležnost kosovskih institucija, da se tek dovodi pod znakom pitanja."

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje za B92 da odluka Petersena predstavlja ispunjenje prethodno datog obećanja: "Ovo može da bude označeno i kao prejudiciranje budućeg statusa Kosova, iako je u ranijim najavama od strane međunarodnih zvaničnika rečeno da bi to trebalo da bude jedna od tema budućih razgovora oko statusa Kosova i očito da je Petersen ovu odluku realizovao daleko ranije nego što je to bilo predviđeno."

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković za B92 kaže da prebacivanje nadležnosti policije i pravosuđa na privremene kosovske institucije prejudicira konačan status Kosova: "Prvo Rezolucija 1244 je vrlo jasna, čije ingerencije i čije nadležnosti su u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova. Drugo, izveštaj Kai Eidea je pokazao da sa tim problemom nisu mogli da se nose ni celokupan UNMIK, niti organi međuanrodne zajednice, a kamoli da da će moći da se nose insitutcije koje će formirati privremena kosovska Vlada."

Formiranje dva kosovska ministarstva najavio je u julu mesecu šef UNMIK-a Seren Jesen Petersen koji je rekao da to stoji i u UNMIK-ovom planu o prenosu ovlašćenja. Prema tom planu, prva ovlašćenja bila bi preneta ministarstvima po njihovom uspostavljanju, a zatim bi kroz nekoliko meseci UNMIK razmotrio rad ministarstava. Osim toga, šef UNMIK-a će zadržati konačni autoritet u slučaju da je potrebna intervencija, i ovlašćenja za zaključivanje međunarodnih sporazuma i dogovora oko međunarodne i policijske saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: