Vikipedija je pouzdana

London -- Vikipedija, besplatna internet enciklopedija, u čijem stvaranju učestvuju čitaoci, pouzdana je otprilike koliko i Enciklopedija britanika.

Izvor: BBC
Podeli

To je pokazalo istraživanje britanskog časopisa Nejčer, koji je razmotrio veliki broj unesenih podataka u obe enciklopedije i pronašao vrlo malo razlike. Vikipediju kreiraju zainteresovani posetioci Interneta. Ona je nedavno kritikovana zbog nekih podataka, najskorije zbog unosa o američkom novinaru Džonu Zigentaleru.

Vikipedija je osnovana 2001. i od tada je narasla na 1.8 miliona stranica na 200 jezika. Ona se bazira na takozvanom vikiju, softveru otvorenog koda, koji omogućava da svaki posetilac unosi podatke. Postoji i oko 13.000 dobrovoljaca, od kojih su mnogi stručnjaci za pojedine oblasti, a koji sređuju podatke na stranicama Vikipedije, prenosi BBC.

Istraživanje je sprovedeno tako što su analizirani podaci bez navođenja da li su iz Vikipedije ili Enciklopedije britanike. Pronađeno je osam krupšnih konceptualnih grešaka – po četiri u obe enciklopedije, i više manjih grešaka – 162 u Vikipediji i 123 u Britaniki.

Ipak, ovo istraživanje se odnosi samo na engleski jezik. Istraživanja nisu urađena za druge jezike, pa tako ni za srpski.

Razno

Svet u godini za nama

Beograd -- Svet se sprema da dočeka 2006, ostavljajući iza sebe godinu prirodnih katastrofa, terorističkih napada i straha od ptičjeg gripa.

Razno subota 31.12. 18:23 Komentara: 1

Pregled štampe

U Pregledu štampe čitajte intervjue sa političarima Vojislavom Koštunicom, Borisom Tadiće, Vukom Draškovićem i Rasimom Ljajićem, iz Blica, Politike, Danasa i Glasa

Razno subota 31.12. 14:44 Komentara: 0

Pijani dvogodišnjak

Njujork -- Sud u Njujorku optužio jednog tridesetsedmogodišnjaka za ugrožavanje života dece jer je dete koje je čuvao nađeno pijano.

Razno petak 30.12. 18:36 Komentara: 0
strana 1 od 47 idi na stranu