Vikipedija je pouzdana

Vikipedija, besplatna internet enciklopedija, u čijem stvaranju učestvuju čitaoci, pouzdana je otprilike koliko i Enciklopedija britanika.

Izvor: BBC

Nedelja, 18.12.2005.

11:52

Default images

To je pokazalo istraživanje britanskog časopisa Nejčer, koji je razmotrio veliki broj unesenih podataka u obe enciklopedije i pronašao vrlo malo razlike. Vikipediju kreiraju zainteresovani posetioci Interneta. Ona je nedavno kritikovana zbog nekih podataka, najskorije zbog unosa o američkom novinaru Džonu Zigentaleru.

Vikipedija je osnovana 2001. i od tada je narasla na 1.8 miliona stranica na 200 jezika. Ona se bazira na takozvanom vikiju, softveru otvorenog koda, koji omogućava da svaki posetilac unosi podatke. Postoji i oko 13.000 dobrovoljaca, od kojih su mnogi stručnjaci za pojedine oblasti, a koji sređuju podatke na stranicama Vikipedije, prenosi BBC.

Istraživanje je sprovedeno tako što su analizirani podaci bez navođenja da li su iz Vikipedije ili Enciklopedije britanike. Pronađeno je osam krupšnih konceptualnih grešaka – po četiri u obe enciklopedije, i više manjih grešaka – 162 u Vikipediji i 123 u Britaniki.

Ipak, ovo istraživanje se odnosi samo na engleski jezik. Istraživanja nisu urađena za druge jezike, pa tako ni za srpski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: