Blic: BIA prisluškivala poslanike

Informaciju Blica o prisluškivanju poslanika u Skupštini Srbije, Bezbednosno-informativna agencija je demantovala.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2005.

09:16

Default images

Dok Blic tvrdi da ima i nezvanične potvrde objavljene vesti, BIA je na sve odgovorila podnošenjem krivične prijave zbog obmanjivanja javnosti. Informacija o prisluškivanju poslanika, ali i predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije, nije posebno uznemirila prozvane.

Predsednik Odbora za bezbednost Milorad Mirčić ne vidi zbog  čega bi BIA prisluškivala poslanike ako je nedozvoljeno prisluškivanje zakonom sankcionisano zatvorskom kaznom od tri do sedam godina. "Ta informacija gotovo se graniči sa suludošću. Međutim, odavno živimo u zemlji čuda, samo nam još fali Alisa. Kako kome padne na pamet tako objavi informaciju, ne vodeći računa o tome kakve posledice može da izazove", kaže on.

U mogućnost prisluškivanja predstavnika zakonodavne vlasti ne veruje ni šef Poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić. "Svaka dalja priča o tome, a da nije validna, nije dobra", kaže on.

Sepski pokret obnove, međutim, iz iskustva s prisluškivanjem, ne deli ležernost poslanika G17 plus. Poslanik te stranke Sanja  Čeković smatra da bi informaciju o prisluškivanju trebalo da provere predsednik Skupštine i šef Odbora za bezbednost. "Nemam dokaz da je 250 poslanika prisluškivano, ali ne mogu kategorično da kažem da ne verujem u tu informaciju", kaže ona.

Prvu sumnju o prisluškivanju u Skupštini Srbije pre nekoliko meseci izneo je poslanik SPS-a Rajko Baralić. On ostaje pri tvrdnji da je prisluškivanje obavljano u jednoj od soba u Parlamentu, ali kaže da je taj problem rešen.

Baralić: Ta soba više nije sporna, to možete i sami da proverite, sada tamo neki drugi ljudi rade, "Medija vorks" više nije tamo. Nikada vas nisam lagao, pa nisam ni tada.
B92: A šta je bilo u toj sobi?
Baralić: Sve što sam rekao da je bilo bilo je, a više nije.
B92: Znači, bilo je prisluškivanja?
Baralić: Sami zaključite.

I pored krivične prijave koju BIA podnosi zbog informacije Blica, zamenik glavnog i odgovornog urednika tog lista Milenko Vasović  kaže za B92 da redakcija ostaje pri tvrdnjama iznetim u tekstu. "I danas smo dobili, iz drugih izvora, potvrde da je prisluškivanja bilo. To nije problem ni novinara ni redakcije Blica, već problem BIA i njene kontrole", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: