Korupcija i Skupština i obrnuto

Ministar policije Dragan Jočić kaže da će MUP početi prikupljanje informacija o skupštinskoj aferi saslušavanjem četiri osobe.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2005.

08:20

Default images

Posle eskalacije nove afere o navodnoj kupovini i podmićivanju poslanika u Parlamentu, očekuje se policijska istraga povodom naloga Okružnog tužilaštva zasnovanog na tvrdnjama o kupovini poslanika.

Da je istraga počela potvrdio je ministar policije Dragan Jočić, koji, međutim, nije izneo više detalja. "Mislim da će vrlo brzo MUP prikupiti ta obaveštenja. Normalno, to je tek početak, a posle toga, u zavisnosti od informacija koje budemo dobili, ići će dalje radnje Ministarstva. Za sada su četiri osobe u pitanju, od njih treba prikupiti obaveštenja. Još nisu počeli razgovori s njima", kaže ministar.

Druga dimenzija te afere su međusobne optužbe političara o tome ko i kako kupuje poslanike u Skupštini Srbije. Optužbe je izrekao ministar finansija Mlađan Dinkić, koji tvrdi da je predsednik Srbije Boris Tadić u saradnji s liderom Pokreta snaga Srbije Bogoljubom Karićem pokušao da sruši Vladu Srbije. Te tvrdnje je, posle kabineta predsednika Srbije, najenergičnije demantovao i potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović. "Ne, to nije istina. Dinkić pokušava da baci prašinu u oči građanima Srbije i skrene pažnju sa još jedne velike krađe poslaničkih mandata u Skupštini", kaže on. 

Bogoljub Karić je u emisiji Poligraf na TV B92 negirao da je poslanicima nudio novac. "Ne bi me iznenadilo da i mene pozovu na saslušanje jer se vodi akcija, najavljena još pre mesec dana. Kad su napravili istraživanja i videli da 22 odsto podrške ima PSS, a čitava njihova koalicija 15, onda razmišljaju kako se suprotstaviti Kariću. Karić je ovde državni krivac već pet godina. Novac nikom nisam davao i radi se o tome da određeni poslanici ne žele da budu marionete svojih gospodara, ili lidera partija, ljudi definitivno žele da sačuvaju zemlju od raspada", kaže Karić.

Jedan od detalja koji treba da bude rešen je i zamena poslanika G17 plus u Skupštini. Prema tim poslanicima, mandat im je oduzet nezakonito jer su pre zasedanja Administrativnog odbora povukli svoje blanko-ostavke. Međutim, druga strana tvrdi da je sve urađeno po Zakonu. Epilog svega će biti najverovatnije na sudu.

Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije

U Skupštini je u toku istraga o postojanju mita i korupcije među poslanicima, a vrhovno zakonodavno telo utvrđuje Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije. Predstavnici vlasti u tome ne vide ništa neobično ili čudno, a opozicioni poslanici uglavnom su složni u oceni da bi cela situacija bila smešna da nije tužna.

U Vladinom predlogu Nacionalne strategije korupcija je formulisana kao odnos koji se zasniva na zloupotrebi ovlašćenja u javnom ili privatnom sektoru u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugoga. Ministar pravde Zoran Stojković priznaje da je imao priliku da u Parlamentu čuje iskaz poslanika koji tvrdi da mu je Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga Srbije, nudio mito veći od njegove cele imovina, ali donošenje strategije vidi samo kao koincidenciju sa svim onim što se u Skupštini na temu korupcije ovih dana raspreda.

"Imate i jednu odredbu koja se odnosi na Parlament, pored niza drugih odredbi, gde se kaže da Poslovnikom moraju biti regulisane određene stvari i doneti propisi koji bi sprečili korupciju u Parlamentu jer to može da uruši ugled Parlamenta. Koliko sam shvatio iz rasprava za govornicom, korupcije izgleda ima, pa mi moramo sve da uradimo da to stopiramo", kaže ministar.

Stojković eventualno dokazivanje postojanja primanja mita kod pojedinih poslanika vidi samo kao krivično delo, a nikako kao narušavanje legitimiteta Parlamenta.

Stojković: Ne znam, vi sad pravite konstrukciju, ovde je bilo reči, koliko sam ja shvatio iz diskusije, da je neko pokušao.

B92: Recimo da se dokaže da je uspelo?

Stojković: Šta bi bilo kad bi bilo, pa vi ćete odgovoriti na to pitanje, ja na to ne mogu da vam odgovorim. Znate, na neke vaše pretpostavke zaista ne mogu da odgovorim.

S ministrom nije saglasan poslanik Socijaldemokratske partije Ljiljana Nestorović, koja za današnju raspravu tvrdi da bi bila tragična da nije smešna i dodaje da Parlament, posle oduzimanja mandata poslanicima G17 plus, nema legitimitet na nastavi rad.

Dok SDP najavljuje krivičnu prijavu tim povodom, protiv predsednika Parlamenta Predraga Markovića, radikali se pozivaju na čast kada je reč o mandatima i korupciji u Skupštini Srbije. Aleksandar Vučić iz SRS-a korupciju vezuje za pojedince, a ne za ceo Parlament, a strategiju ocenjuje kao besmislenu političku deklaraciju. "To je politički pamflet, papir koji ne znači apsolutno ništa, to je kao da neko kaže da voli da se bori protiv korupcije, a nema ni delovanja nadležnih državnih organa, ni tužilaca, ni sudstva, niti ima dovoljno političke volje da se uđe u obračun s takozvanim kapitalcima-kriminalcima, sa onima koji imaju više od 100 miliona evra", kaže on.

Vučić je demantovao tvrdnje da je dobio poziv istražnih organa za saslušanje povodom sumnji za postojanje korupcije u Skupštini, a isto je učinio i poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz. "Mene niko nije pokušao da korumpira, verovatno zato što su znali da bi bilo uzalud jer ja sam stvarao DSS, ne bi bilo logično da nešto što sam stvarao i što osećam kao deo sebe izdajem i napuštam. Imam saznanja od drugih poslanika, kod kojih je Bogoljub Karić bio u kući, lično Bogoljub Karić", kaže on.

Pored više desetina zakona koji treba da budu usvojeni, Nacionalna strategija predviđa donošenje zakona o formiranju samostalnog i nezavisnog antikorupcijskog tela za njeno sprovođenje. To telo treba da bude izabrano u Parlamentu, pa se treba nadati da će do tada istraga o korumpiranosti poslanika i uticaju tajkuna na zakonodavnu vlast dati rezultate.

"S Tadićem nisam pričao o mandatima G17 plus"

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus negirao je da je s predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao o zameni dva poslanika G17 plus u Parlamentu, javlja Beta. Labus je rekao da je iznenađen saopštenjem iz Tadićevog kabineta i da je s Tadićem razgovarao o drugim mandatima u Parlamentu. "Tadić je pokrenuo pitanje dva mandata poslanika iz Sandžaka koji su u Parlament ušli na listi DS-a, a potom prišli vladajućoj koaliciji, na šta sam mu odgovorio da se isto desilo G17 plus jer su na našoj poslaničkoj listi u Parlament ušla dva poslanika Socijaldemokratske partije, koji su potom prešli u opoziciju", rekao je Labus. 

Labus smatra da je situacija s dva poslanika G17 plus zamenjena u nedelju, pred glasanje o budžetu za 2006, pravno jasna jer su poslanici imali ugovor sa strankom. G17 plus nije zamenila dva poslanika SDP-a jer s njima nije imala isti ugovor, kaže Labus.

Tadić će potpisati Zakon o budžetu

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisaće Zakon o budžetu za 2006. i paket zakona iz oblasti zdravstva, nezvanično saznaje Beta iz izvora bliskih predsedniku Srbije. Po Ustavu Srbije, ako predsednik ne potpiše zakon usvojen u Skupštinie, akt se vraća u Parlament na odlučivanje. Ako Skupština ponovo usvoji taj zakon, predsednik Srbije je dužan da ga potpiše.

Krivične prijave protiv G17 plus

Funkcioner Demohrišćanske stranke Srbije Milan St. Protić kaže da će ta stranka podneti krivičnu prijavu protiv G17 plus zbog nuđenja i davanja mita nekadašnjem poslaniku DHSS-a Draganu Rafailoviću. Protić je podsetio da je Rafailović, bivši član DHSS-a, sada G17 plus, dva meseca po izboru guvernera Narodne banke Srbije Kori Udovički u julu 2003. izjavio da je njegova poslanička kartica zloupotrebljena pri glasanju i da on za nju nije glasao. Prema saznanjima DHSS-a, Rafailović je tada došao u kontakt s predstavnicima G17 plus koji su mu, kaže Protić, nudili materijalne povlastice i benificije ako izjavi da je njegov glas zloupotrebljen. "Svi poslanici DHSS-a spremni su da posvedoče da je Rafailović glasao za Kori Udovički i da je primio mito", rekao je Protić, javlja Beta.

Predsednik DHSS-a Vladan Batić najavio je da će ta stranka podneti krivičnu prijavu zbog krivičnog dela falsifikata u slučaju oduzimanja mandata dva poslanika G17 plus u nedelju, 27. novembra. "Podnećemo sijaset dokaza i obrazloženja koje posedujemo zbog te krađe", kaže on.

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić ocenio je najavu DHSS-a kao besmislicu. "Batić je u vreme kada je Rafailović rekao da je njegova kartica zloupotrebljena izjavio da mu veruje i da sigurno govori istinu, što se može proveriti u medijima. Ta naknadna pamet je besmislena, a da DHSS slobodno može da podnese krivičnu prijavu i sačeka presudu suda", rekao je Antić, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: