SAD: 13 tačaka za Kosovo

Administracija SAD sačinila dokument kao osnovu za pregovore o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.11.2005.

08:28

Default images

"Pitanja za proces konačnog statusa Kosova" je dokument kojim SAD partnerima u Evropskoj uniji i NATO-u predočavaju 13 ključnih pitanja na kojima se moraju temeljiti pregovori o statusu Pokrajine, ali dokument ne sadrži izričit predlog za konačno rešenje, a granice i odnos Kosova sa Srbijom i Crnom Gorom nisu ni pomenuti.

Vašington napominje šta sve mora biti razjašnjeno kako bi se Beograd i Priština dogovorili, a među 13 tačaka su:

Pravni subjektivitet - Definisanje nadležnosti za sklapanje ugovora i konvencija Saveta Evrope i Evropske unije

Primena i sprovođenje standarda - UNMIK treba da zameni međunarodna civilna misija zadužena i za primenu i sprovođenje standarda

Decentralizacija - Treba utvrditi nadležnost opština sa srpskom većinom, popisati stanovništvo i doneti zakonodavni okvir i definisati i međuopštinsku i prekograničnu saradnju

Prava manjina - Predviđa se donošenje Povelje o pravima, veze kosovskih Srba s Beogradom i opstanak ombudsmana

Povratak raseljenih - Neophodno je doneti strategiju za povratak dugoročno i kratkoročno raseljenih

Kulturna baština - Crkve i manastiri treba da budu zaštićeni i zakonom i fizički. Treba utvrditi vlasništvo na Kosovu i omogućiti bezbedan pristup verskim objektima

Vašington smatra da ekonomski razvitak Kosova mora obuhvatiti plan oporavka i za Srbiju i za Kosovo, a u sektoru bezbednost treba definisati policijsku saradnju sa Srbijom, saradnju s Haškim tribunalom i budućnost Kosovskog zaštitnog korpusa.

Zajedničko za 13 bitnih pitanja jeste jačanje uloge Evropske unije na Kosovu i ostanak KFORA i NATO-a sa istim mandatom.

Dokument još nije stigao do vlasti u Beogradu, ali je jedan od članova pregovaračkog tima Beograda rekao da se očekivalo da Vašington izađe sa osnovnim principima za status.

S dokumentom nije upoznata ni kosovska strana, a Avni Arifi, savetnik premijera Kosova, kaže da Vlada Kosova nije dobila nikakav zvaničan dokument.

Solana razgovarao sa Ahtisarijem

Visoki predstavnik EU Havijer Solana razgovarao je u Briselu sa specijalnim izaslanikom UN za pregovore o statusu Kosovu Martijem Ahtisarijem

Razgovori su se odnosili na dosadašnji učinak Ahtisarijeve turneje po zapadnom Balkanu i pripremu sledećih etapa za pregovore o statusu pokrajine. To je agenciji Beta prenela Solanin portparol Kristina Galjak, koja je istakla da visoki predstavnik EU "veoma blisko prati ceo taj proces od ključnog značaja za stabilnost Kosova i regiona".

Ahtisari će sutra otputovati u Moskvu gde će o kosovskom pitanju razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

U sedištu NATO danas je održan sastanak Kontakt grupe na ekspertskom nivou, posvećen razvoju na Kosovu, ali o tome nisu objavljene nikakve informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: