Ahtisari: Ohridski model za Kosovo

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari juče je posetio Skoplje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2005.

09:47

Default images

Ahtisari je rekao da je Ohridski sporazum, kojim je završen oružani sukob u Makedoniji 2001, primer koji pokazuje na kojim principima treba da se bazira multietničko društvo koje međunarodna zajednica želi da vidi na Kosovu. Ahtisari je posle razgovora s predstavnicima vlasti Makedonije rekao da kosovski političari, kada je reč o decentralizaci i funkcionisanju multietničkih opština, treba da uče na primeru Makedonije.

Predsednik Makedonije Branko Crvenokovski izjavio je posle razgovora sa Ahtisarijem da Makedonija nije deo procesa rešavanja pitanja stausa Kosova i da zato treba da ostane po strani i prihvati ono o čemu se dogovore Beograd i Priština. "Jedini uslov sa makedonske strane je da to rešenje podrazumeva poštovanje principa nepromenjivosti postojećih granica", rekao je Crvenkovski.

Ahtisari je iz Skoplja otputovao za Beč, za B92 javlja Safet Biševac.

Petrič: Ne izolovano

Ambasador Austrije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi i bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič kaže da nema garancija da nezavisnost Kosova ne bi podstakla slične tendencije kod bosanskih Srba ili Albanaca u Makedoniji. "Nisam saglasan s takvim stavom bivšeg predsednika Slovenije Milana Kučana, a smatram da pitanje Kosova ne treba rešavati izolovano od ostalih konflikata na jugoistoku Evrope. Ako taj problem posmatrate izolovano, produžava se trajanje konflikta", ocenjuje on, javlja Beta.

Mogućnost otklanjanja nepomirljivih stavova po pitanju statusa Kosova Petrič vidi u prijemu zainteresovanih zemalja u EU i navodi da rešenje za Kosovo treba da bude upakovano u evropsku perspektivu.

Švajcarska podržava nezavisnost Kosova

Švajcarska podržava formalnu nezavisnost Kosova, izjavila je u Ljubljani švajcarski ministar spoljnih poslova Mišelin Kalmi Rej.

Tokom posete Sloveniji, švajcarski ministar spoljnih poslova, Mišelin Kalmi Rej je naglasila da je za Švajcarsku jako važno pitanje Kosova, jer u Švacarskoj živi deset posto doseljenika sa Kosova. Njihov nesređen status uzrokuje u Švajcarskoj probleme na političkom i privrednom području, izjavila je Kej.

Rešenjem statusa Kosova bi mogle da se urede mnoge stvari, počevši od pitanja vlasništva,koje opterećuje privrednu saradnju sa Kosovom, a pre svega ulaganja u tu pokrajinu, izjavila je Rej i dodala da je ispunjavanje postavljenih standarda inače važno, ali da pitanje statusa može da se reši i pre ispunjavanja istih.

Slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-om, Dimitrij Rupel i Kej smatraju da nerešen status Kosova može biti izvor nestabilnosti u regiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: