Ahtisari iz Podgorice u Tiranu

Specijalni predstavnik UN za pregovore o Kosovu danas ide u Tiranu, nakon Beograda i Podgorice.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.11.2005.

09:56

Default images

U Podgorici Ahtisari je razgovarao sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, uključujući i premijera Mila Đukanovića. Ahtisari kaže da je napredak u ostvarivanju standarda na Kosovu veoma važan činilac od koga će zavisiti napredak pregovora. "Za napredak u ostvarivanju standarda potrebna je spremnost ne samo Albanaca na Kosovu već i saradnja manjinskih grupa, uključujući i Srba", kazao je Ahtisari.

Na konferenciji za novinare u Podgorici posle susreta sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, Ahtisari je ukazao da će međunarodna zajednica ostati prisutna na Kosovu bez obzira na konačni status i naveo da postoje brojni razlozi za to, kao što su obezbeđivanje multietničnosti, mehanizama za
poštovanje ljudskih prava i povratak raseljenih i izbeglih. Dodao je da će u toj fazi Evropska unija imati veću ulogu, zbog čega je, kako je ocenio, važno da predstavnik Brisela bude član njegovog tima.

On nije želeo da komentariše ocene crnogorskog državnog vrha da rešavanje državnog pitanja Crne Gore i definisanje konačnog statusa Kosova mogu da teku paralelno. "Nemam mandat da razgovaram o referendumu i o tome šta se događa u Crnoj Gori. Ono što će se dešavati u Crnoj Gori i kako će vlasti sprovesti taj proces to je stvar vlade u Podogorici. Za mene je samo važno da znam šta će se događati kako bi to uzeo u obzir', kazao je specijalni izaslanik UN-a.

Ahtisari je ukazao da je za njegovu misiju važno mišljenje crnogorskih vlasti o situaciji na Kosovu bez obzira što crnogorska vlada ne učestvuje direktno u pregovorima.

Đukanović je ponovio stav da ne postoji čvršća povezanost između rešavanja državnog pitanja Crne Gore i definisanja statusa Kosova, te da se ta dva procesa mogu odvijati paralelno i planiranom dinamikom, kako bi polovinom iduće godine imali rešenja za oba pitanja. Time bi se, smatra Đukanović, učvrstila stabilnost u regionu i stvorili povoljni uslovi za njegovu ubrzanu evropsku i evroatlantsku integraciju.

Za Crnu Goru prihvatljivo svako rešenje statusa Kosova do kojeg se dođe dogovorom, na miran i demokratski način, koji podrazumeva ravnopravno i garantovano učešće zainteresovanih strana. Stoga je potrebno podstaći obe ključne strane da u pregovorima dođu do mogućeg i dugoročno održivog rešenja, saopsteno je nakon razgovora Đukanovića i Ahtisarija.

A izaslanik Ujedinjenih nacija i  predstavnici crnogorskog ministarstva inostranih poslova složili su se da će biti neophodno dugoročno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu i zaključili da su sva rešenja koja podrazumevaju podelu po etničkoj osnovi neprihvatljiva i da predstvljaju opasnost za celi region, saopšteno je iz crnogorskog MIP-a.

Roan: Kvadratura kruga

Naš zadatak u rešavanju kosovskog pitanja sličan je kvadraturi kruga, ocenio je zamenik izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu Kosova Albert Roan.

Posle razgovora u Beogradu i Prištini, on je za bečki dnevnik "Standard" rekao da očekuje od Beograda da stav "više od autonomije, manje od nezavisnosti", kako je rekao "ispuni životom". "Na drugoj strani, Prištini smo jasno stavili do znanja da nezavisnost Kosova ne može biti garantovana, kao i da neće tek tako pasti u krilo Albanaca. Oni treba konkretno da nam kažu kako zamišljaju svoje društvo", rekao je Roan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: