Ministar kapitalni opet napada

Ministar Velimir Ilić tvrdi da ima dokaze za to da B92 plaćaju mafijaši i tajkuni, kao i da to zna cela Srbija.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2005.

15:24

Default images

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ponovo je krenuo u napad na B92, pogođen prilozima u vezi sa spornim nabavkama za domaću železnicu, kao i novoj kući i bazenu koje je izgradio u Čačku za vreme svog mandata u Vladi. Velimir Ilić je na lokalnoj valjevskoj Vujić televiziji izjavio da mafija i tajkuni finansiraju B92, dok je Dragana Đilasa nazvao "gazdom medija koji vodi kampanju protiv njega".

Ministar Velimir Ilić tvrdi da ima dokaze za to da B92 plaćaju mafijaši i tajkuni, kao i da to zna cela Srbija. Njegova reakcija usledila je posle priče koja je sinoć emitovana na televiziji B92 o značajno poboljšanom imovinskom stanju i novim kućama koje ima u Čačku. On je šefa Narodne kancelarije Dragana Đilasa optužio za "upad B92" na njegov privatni posed i "pradedovsko ognjište".

"Tačno je da B92 finansira mafija i raznorazni tajkuni, neka mi dokažu da to nije tačno. Kako ih nije sramota, pa to ni Milošević nije radio što oni rade, upadaju na privatna imanja, nešto snimaju. Šta ima Đilas ima u Srbiji da snima, on snima mene u mom dvorištu gde moji žive vekovima. Naučiću ga ja pameti kad tad za to što je naložio da mi uđu u kuću".

Ministar Ilić optužuje Dragana Đilasa da gazduje medijima u Srbiji i fabrikuje afere, dok predsedniku Srbije Borisu Tadiću zamera što se okružio takvim sumnjivim tipovima poput Đilasa i Šapera: "Ti Đilasi nikada sreću ovoj Srbiji nisu doneli, pa neće ni Dragan Đilas. Preko Narodne kancelarije koju on razvija, razvija jednu mrežu koja je vrlo opasna i skupa za Srbiju i ova vlast protiv toga mora nešto da preduzme, protiv takve zloupotrebe položaja šefa države koji je dozvolio da jedan čovek veoma sumnjive prošlosti i porekla, dobija da razvija neku mrežu tobožih Narodnih kancelarija, da gospodari medijima, da drži agencije za ovaj ispitivanje javnog mnenja i takav čovek kao što je Dragan Đilas moraće kad tad da bude u zatvoru. To ja garantujem i to ću dokazati kad tad".

Đilas: Ilić prikriva korupciju u svom resoru

Direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas demantovao je sve tvrdnje koje je na njegov račun izneo ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i najavio da će ga tužiti zbog iznošenja neistina.

Đilas je izjavio da je pre nekoliko dana već dokazao da Ilić govori neistine, posle izjave da je njegov bivši pomoćnik Branko Bošković visoki funkcioner Demokratske stranke i prijatelj Đilasa. "Ilićeve najnovije optužbe da sam vlasnik 'B92' i lista 'Kurir' su takođe notorne laži, što se lako može proveriti u Trgovinskom sudu. Laž je i to da reketiram državne firme poput 'Telekoma'. A naravno, i to da sam odgovoran za, kako je izjavio, kolaps Radio-televizije Srbije", rekao je Đilas.

Đilas je ocenio da Ilić takvom reakcijom "pokazuje da je sateran uza zid argumentima koji dokazuju korupciju i nezakonito poslovanje u njegovom kapitalnom resoru, naročito u Javnom preduzeću 'Železnice Srbije'".

Božović: Primitivizam u nastavcima

Sociolog Ratko Božović, ponašanje ministra za kapitalne investicije ocenjuje kao poradigmu vlasti u Srbiji i modela ponašanja koju ona u stvari želi da uspostavi:

"Ovo je jedan primitivizam u nastavcima koji razume se neće niko da zaustavi, jer izgleda nama je laž mnogo više potrebna nego istina a primitivizam mnogo više nego civilizovanost. To je jednostavno paradigma onog što je vlast u Srbiji u ovom trenutku, gde onaj ko je na vlasti može da izgubi meru u odnosu na prava, u odnosu na dužnosti i u odnosu na odgovornost. O ponašanju Velimira Ilića ne vredi više govoriti ništa, njega nema ko da zaustavi".

UNS: Nedopustivo ponašanje ministra Ilića

Ocenjujući Ilićeve izjave kao neodgovornim, UNS je naveo da je potpuno neprihvatljivo iznositi nedokazane tvrdnje da B92 finansiraju mafija i tajkuni ili da je navodni gazda B92 i lista "Kurir" direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas.

UNS je optužio Ilića da takvim presuđivanjem bez iznetih dokaza vrši pritisak na medije koji ne sme da se ponovi. "Neophodno je da se nepobitno utvrdi da li su te tvrdnje Ilića tačne i da li je ekipa B92 zaista ugrozila njegov privatni posed u Atenici kod Čačka, kako on tvrdi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: